«Κοινωνική βόμβα» χαρακτήρισαν τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το ενδεχόμενο οι τράπεζες να μεταβιβάζουν οικονομικά δεδομένα των οφειλετών τους σε ξένα founds που ειδικεύονται σε αγορά «κόκκινων δανείων».

To ζήτημα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει σχετική τροπολογία «Έχουμε καταθέσει ρύθμιση για το θέμα των πλειστηριασμών, στην οποία ανοίγουμε και το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης των προσωπικών δεδομένων των δανειακών συμβάσεων και υποχρεώσεων οφειλετών σε ξένα founds έναντι πινακίου φακής», δήλωσε ο κ. Βούτσης και ζήτησε από τα μέλη της επιτροπήσ να απαντήσουν εάν κάτι τέτοιο είναι σύννομο.

Η μεταβίβαση «Εάν εγκύρως έχει μεταβιβαστεί η απαίτηση, τότε προφανώς ο νέος δανειστής μαθαίνει και τα δεδομένα του οφειλέτη. To πρόβλημα είναι αν προτού μεταβιβαστεί η απαίτηση και προτού η μεταβίβαση αυτή αναγγελθεί στον οφειλέτη, μεταβιβαστούν και τα στοιχεία του», υπογράμμισαν τα μέλη της επιτροπής.

Κοινή ήταν η άποψη των μελών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ότι η οικονομική κρίση ευνοεί τέτοια φαινόμενα.

Για το λόγο μάλιστα αυτό, εξήγησαν, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στις εταιρείες εμπορίας δεδομένων, αλλά και στις εισπρακτικές εταιρείες. Οι έρευνες που έγιναν οδήγησαν στην επιβολή προστίμου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών όταν διαπιστώθηκε (το περασμένο καλοκαίρι) μαζική διαρροή στοιχείων φορολογουμένων.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν και στα δικηγορικά γραφεία που έχουν μετατραπεί παρανόμως σε εισπρακτικές εταιρείες. Κάλεσαν τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

 

Α.Ν.Γ. από enet