Θολό τοπίο με τα κομματικά δάνεια

Σε θρίλερ με δαιδαλώδη πλοκή και σημεία που σκεπάζονται με πέπλο μυστηρίου έχει εξελιχθεί η υπόθεση της χρηματοδότησης των κομμάτων από πιστωτικά ιδρύματα, η οποία έρχεται και αποσύρεται διαδοχικά από το προσκήνιο, με φάσεις έντασης και αποκλιμάκωσης, που αγγίζει τα όρια της συγκάλυψης.

 

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από τη Βουλή και στην ουσία απαλλάσσει τους υπευθύνους των εμπλεκομένων τραπεζών από ποινικές ευθύνες σε ο,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας είναι η κυριότερη έκφανση της υπόθεσης, αφού έδεσε τα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών και οδήγησε στην αρχειοθέτηση την έρευνα για τη δανειοδότηση των τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) από τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

 

«Το Βήμα» αποκαλύπτει στοιχεία από το πόρισμα που συνέταξε ο τότε επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Καλούδης, τη στιγμή που αναμένεται με ενδιαφέρον η τελική έκβαση της – δισυπόστατης – προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή τόσο τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων κατά την περίοδο 2000-2013 όσο και την αναφορά ειδικού, λογιστή, που υποβλήθηκε στα τέλη Ιουνίου για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

 

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, είναι θολό το πλαίσιο παρέμβασης της δικαστικής εξουσίας και ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει παραγγείλει έλεγχο σε έξι εταιρείες για τη διαχείριση κατά την περίοδο 2004-2011.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών λειτουργών, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια των κομμάτων ύψους περίπου 272 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2000-2011, μολονότι τα χαρακτήριζε επισφαλή, έριχνε «στα μαλακά» τους τέσσερις πολιτικούς σχηματισμούς.

 

Την πλήρη διάσταση της υπόθεσης

 

Το πόρισμα του προηγούμενου επίκουρου εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που έχει πλέον τεθεί στο αρχείο ζητούσε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά υπαλλήλων τραπεζών για απιστία, κατά επτά στελεχών κομμάτων για ηθική αυτουργία και κατά τριών βουλευτών.

 

Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Καλούδης στο πόρισμα που συνέταξε – ύστερα από πολυπρόσωπη έρευνα, πάντα υπό την αιγίδα τους – έκρινε ότι έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά υπαλλήλων τραπεζών για απιστία αλλά και διώξεις για ηθική αυτουργία κατά επτά στελεχών που διετέλεσαν γενικοί διευθυντές των κομμάτων ή είχαν ενεργό ρόλο στη σύναψη των δανειακών συμβάσεων.

 

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους: κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ), κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη (ΝΔ), κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου ΠΑΣΟΚ), κ. Μενέλαο Δασκαλάκη (ΝΔ), κ. Νίκο Σοφιανό (ΚΚΕ) και κ. Αθανάσιο Σκορδά (ΝΔ).

 

Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητούσε να επιληφθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της εμπλοκής τριών βουλευτών, του κ. Κώστα Γείτονα, του κ. Τηλέμαχου Χυτήρη και του κ. Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), καθώς οι σχετικές πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους.

 

Η τροπολογία ήλθε να ανατρέψει την εισαγγελική έρευνα καθώς εξαλείφει το αξιόποινο για τα τραπεζικά στελέχη θεσπίζοντας προϋποθέσεις σχετικές με την έγκριση των δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τη χορήγησή τους με βάση τους κανονισμούς της.

 

Έχει ήδη γίνει αλλαγή φρουράς και στη θέση των οικονομικών εισαγγελέων κάθονται πλέον ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου και ο κ. Γαληνός  Μπρης, υπό τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκο Παντελή.

 

Ο κ. Αθανασίου παραγγέλλει περαιτέρω προκαταρκτική έρευνα για το αν κατά τη χορήγηση των δανείων από τον Μάιο του 2004 (οπότε η απιστία μετεξελίχθηκε σε κακούργημα) ως το 2011 τηρήθηκαν οι δύο προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο του νέου νόμου, αν δηλαδή υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και αν τηρήθηκαν κατά τη χορήγηση τους σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Ιωάννης Δραγάτσης αναλαμβάνει να πάρει καταθέσεις από τρεις επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι κατόπιν παραγγελίας διενήργησαν τον έλεγχο των δανειακών συμβάσεων πιστωτικών ιδρυμάτων με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο νέος νόμος όμως δεν αφήνει περιθώρια, οι προϋποθέσεις πληρούνται και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

 

Εισαγγελική παρέμβαση

 

Το θέμα της ενίσχυσης των κομμάτων από τράπεζες επανέρχεται στην επικαιρότητα όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου κ. Νίκος Παντελής αποστέλλει προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην προϊσταμένη της κυρία Παναγιώτα Φάκου μηνυτήρια αναφορά των ΑΝΕΛ για την περίοδο 2000-2013.

 

Το κόμμα επικαλείται δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Η αναφορά συσχετίζεται εκ των πραγμάτων με άλλη, ανοικτή δικογραφία που αφορά τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και «τρέχει» από τα τέλη Ιουνίου με την κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς από ειδικό, λογιστή – δεδομένου δε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε παραγγείλει σε έξι εταιρείες τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του κόμματος από το 2004 ως τα τέλη του 2011 – αρχές του 2012, οπότε και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πόρισμα της έρευνας των εταιρειών αυτών έχει παραδοθεί στο κόμμα ενώ βρίσκεται και στα χέρια του εισαγγελέα του Τμήματος Ποινικής Δίωξης (της Εισαγγελίας Πρωτοδικών) που μελετά την υπόθεση.

 

Δικαστικοί λειτουργοί αμφιβάλλουν ωστόσο για το βάθος της παρέμβασης που επιχειρεί η Εισαγγελία. «Το τοπίο είναι θολό» σχολιάζουν.

 

Το ΠΑΣΟΚ, όπως κάθε κόμμα, έχει ιδιαίτερη μορφή ως νομικό πρόσωπο, χωρίς να αποκλείεται η ταυτότητα του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου-μη κερδοσκοπικού, εφόσον βεβαίως συνάδει με τις ειδικές για τα πολιτικά κόμματα συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις.

 

Τα οικονομικά του, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει κάθε χρόνο, ελέγχονται – και πάντως πρέπει να ελέγχονται – από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών, με πρόεδρο τον β’ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Καλαντζή.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ