Θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουμε τις τράπεζες

Με πηγάδι δίχως πάτο μοιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που αν κι έχει λάβει περισσότερα χρήματα από όσα έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης, συνεχίζει να ζητάει τεράστια ποσά για να «επιβιώσει».

 

Μάλιστα και σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλληνας θα κληθεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και πάλι για λογαριασμό των τραπεζών κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέο δάνειο και άρα νέο μνημόνιο. Η εφημερίδα αναφέρει οτι κολοσσιαία διαφορά ύψους 10 δισ. ευρώ που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα για τις επιπλέον ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει εκβιαστικά σε ένα νέο δάνειο – πακέτο στήριξης.

 

Οι Financial Times αναφέρουν πως σύμφωνα με την τρόικα οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών φτάνουν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το ποσό που απαιτείται είναι μάξιμουμ στα 6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται οτι στην αρχή είχαν μιλήσει για το πολύ 4 – 4,5 δις!

 

Το ΔΝΤ απειλεί πως, αν η Ελλάδα επιμείνει στον αριθμό των 6 δισ. ευρώ, θα δημοσιεύσει δικούς τους υπολογισμούς που επεκτείνουν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η διαφωνία με την τρόικα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με το ΔΝΤ να απειλεί πως, εαν η Ελλάδα επιμείνει στον αριθμό των 6 δισ. ευρώ, θα δημοσιεύσει δικούς τους υπολογισμούς που επεκτείνουν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. 

 

Η μεγάλη διαφορά είναι ικανή να αλλάξει τελείως τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα


 
Και αυτό γιατί η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει ένα νέο πακέτο στήριξης, υπολογίζοντας όμως τις ανάγκες των τραπεζών στα 6 δισ. ευρώ, τα οποία πιστεύει πως μπορεί να τα καλύψει από τα χρήματα που υπάρχουν ως απόθεμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Που κι αυτά είναι δικά μας χρήματα, αφού το ΤΧΣ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσίο.


Αν όμως οι ανάγκες των τραπεζών φτάνουν στα 15 ή ακόμα χειρότερα στα 20 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει ένα τεράστιο κενό που θα κάνει αναπόφευκτο ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.


Μάλιστα πολλοί χαρακτηρίζουν ως εκβιασμό την ”τρύπα” που ανακαλύπτει η τρόικα, θεωρώντας πως ”παίζει” με τις επιπλέον ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών για να επιβάλει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αφού αναμένεται η έκθεση στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες μετά τον έλεγχο που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με την εταιρεία BlackRock.

 

Danioliptes.gr