Πληρώστε πάλι για τις τράπεζες!

Κλειδώνουν τα επιπλέον βάρη που φορτώνουν στις πλάτες  του ελληνικού λαού οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση ενώ το ΔΝΤ την ξεμπροστιάζει.

 

Το θέμα «καίει» την κυβέρνηση, καθώς συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εκτιμώνται στα 20 δισ. ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο από το σενάριο των 5-6 δισ. ευρώ που κυκλοφορούσε πριν από την έλευση της τρόικας.

 

Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεσης της BlackRock δεν θεωρείται τυχαία Κεντρική της Τράπεζα της Ελλάδος αντέκρουαν το δημοσίευμα των «F. Τ.» που μιλούσε για ανάγκες τουλάχιστον 15 δις. (Διαβάστε σχετικά: Θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουμε τις τράπεζες).

 

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το μεγάλο κεφάλαιο της προοπτικής του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί «συγκοινωνούν δοχείο» με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, άνοιξε… αίφνης, καθώς η τρόικα αποφάσισε να το βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα πήραν «φωτιά» τα σενάρια για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που προκύπτουν από τα stresstests της BlackRock και άνοιξε εκ νέου η «βεντέτα» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων (Ε.Ε. και ΕΚΤ) για τους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. Η Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του χρέους, κόντρα στη λύση Μέρκελ – Σόιμπλε μέσω επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων.

 

Ταραχή προκάλεσε το δημοσίευμα των «FinancialTimes» το οποίο εκτόξευσε… ξαφνικά τις – κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας στα 20 δισ. ευρώ, όταν οι… επίσημες διαρροές έκαναν λόγο για 5-6 δισ. ευρώ και επέτρεπαν στην κυβέρνηση να κάνει όνειρα για «μπάλωμα» ακόμα και της δημοσιονομικής τρύπας από τα ρέστα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Το δημοσίευμα, επί της ουσίας αποτυπώνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ανήμερα της πρώτης συνάντησης των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού τους με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.«Όσο μεγαλύτερες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα» σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με την τρόικα. Η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς να διατηρηθεί το θέμα (και το ποσό) «χαμηλά» για να μην «τορπιλιστεί» το δημοσιονομικό θαύμα και να συνεχιστεί το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, φαίνεται να καταρρέει.

 

Ακόμα κι αν σε αυτή τη συμφωνία, που ουσιαστικά αφορά την ΕΚΤ, συναινέσει τελικά το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει ισχυρά ανταλλάγματα. Εν όψει ευρωεκλογών, δανειστές και δανειζόμενοι δεν επιθυμούν να «περάσει» στους φορολογούμενους ότι θα κληθούν να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης της BlackRock και εν συνεχεία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, το οποίο είναι σε «φάση επεξεργασίας», δεν θεωρείται τυχαία.

 

Την ώρα λοιπόν που κύκλοι της ΤτΕ αντέκρουαν το δημοσίευμα των «F.T.» επικαλούμενοι συνέντευξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, στην «Καθημερινή » όπου έκανε λόγο για τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται σε καλή, υγιή κατάσταση (Νοέμβριος 2013), ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

 

Σύμφωνα με το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 5 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα στη νέα έκθεση της BlackRock να έχει συμπεριληφθεί το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

 

Αν συμπεριληφθούν και τα μονίμως «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των ελληνικών τραπεζών αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, αντί των περίπου 74 δισ. ευρώ που ανεπίσημα υπολογίζει η ελληνική πλευρά. Όπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εκτιμήσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ ότι δεν επρόκειτο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια διαψεύδονται.

 

Danioliptes.gr