Νέα απειλή η αύξηση δανείων χαμηλής εξασφάλισης

Για τη νέα «φούσκα» με επιπτώσεις ανάλογες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, φοβούνται οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές σχετικά με τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία στα τέλη του 2013 έφτασαν το ρεκόρ των 260 δισ. δολ σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

 

Η τάση αυτή έχει ήδη καλλιεργηθεί στις ΗΠΑ, όπου η αγορά των δανείων χαμηλής εξασφάλισης έχει εμφανίσει τεράστια δραστηριότητα μέσα στο 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Capital IQ/LCD, ο όγκος των πιστώσεων που δόθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 ανήλθε στα 162 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου ήταν πενταπλάσιος από την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

 

Μέχρι τα τέλη του 2013, τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έφθασαν το ρεκόρ των 260 δισ. δολαρίων, αντανακλώντας το 57% των εξαγορών με μόχλευση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της S&P Capital IQ/LCD που παραθέτει σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times που επικαλείται η Καθημερινή.


Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 69% από το 2007, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στις ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία μιας νέας «φούσκας», όταν οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο ανάκαμψης.


Σε μεμονωμένη βάση ωστόσο, ο συνολικός όγκος των εξαγορών με μόχλευση στην Ευρώπη παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με το 2007. Στις ΗΠΑ, τέτοιας φύσεως πηγές χρηματοδότησης είναι πολύ πιο διαδεδομένες.


«Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη συνεχίζει να βελτιώνεται και οι επενδυτές είναι πιο άνετοι στις αγορές αυτές», σημειώνει ο Μάικλ Μάστερς, διευθυντικό στέλεχος στον τομέα των εξαγορών με μόχλευση. «Οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εξαντλήσει το κυνήγι για υψηλές αποδόσεις», προσθέτει ο ίδιος.


Οι εξαγορές με μόχλευση πραγματοποιούνται, κατά παράδοση, μέσα από την έκδοση ομολογιακών δανείων και οι αγοραστές είναι, κατά κύριο λόγο, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds). Τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εξαγορών με μόχλευση, υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις, αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο, διότι δεν εμπεριέχουν όρους στις καθιερωμένες συμβάσεις δανείων, όπως η παρουσίαση ετήσιων ισολογισμών στις τράπεζες. Η δομή αυτών των δανείων είναι πιο χαλαρή από έναν συμβατικό τραπεζικό δάνειο.


Η ΕΚΤ προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους σε ότι αφορά τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης. Η τράπεζα που προσελκύει την προσοχή των βρετανικών αρχών είναι η Barclays, επειδή έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στο πεδίο των εξαγορών με μόχλευση. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιας εξαγοράς στην Ευρώπη, που χρηματοδοτήθηκε με δάνειο χαμηλής εξασφάλισης μέσα στο 2013, ήταν η πώληση μειοψηφικού μεριδίου από το μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών ερευνών και προϊόντων Ceva Sante Animale.


Τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση εξαγορών με μόχλευση, δεν περιέχουν τους συνήθεις όρους, όπως η παρουσίαση ετήσιων ισολογισμών στις τράπεζες.

 

Danioliptes.gr