Κόβουν ακόμη και το φαγητό για φάρμακα

Ένας στους τρεις Έλληνες κάνει περικοπές σε φαγητό και άλλα βασική είδη του σπιτιού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δαπάνες για την υγεία του.

 

Ωστόσο, τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα αναγκάζονται να «κόψουν» κάποια φάρμακα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους, ενώ ένα 8% του συνόλου διέκοψε εντελώς τη θεραπεία του.

 

Οι γιατροί μάλιστα εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή, έχασε την ασφάλειά του μέσο στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της IPSOS, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνεδρίου των Financial Times για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στον χώρο της Υγείας.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρά τα μέτρο που εξαγγέλθηκαν, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφάλειά τους πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Αυτό απάντησε το 71% των ιατρών που πήραν μέρος στην έρευνα.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης υπερασπίστηκε των μεταρρυθμίσεων στην υγεία, αναφέροντας ότι αυτές ήταν μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη.

 

Ο Κώστας Αθανασάκης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αναφερόμενος σε συγκεντρωτικά δεδομένα από το 2002-2013 σε σύνολο 15.000 ερωτηματολόγιων, που επεξεργάστηκε η ΕΣΔΥ, αποδεικνύουν ότι τα άτομα με καλή υγεία μειώνονται κάθετα στο παραπάνω διάστημα, ενώ υπάρχει σοφής σχέση του μειούμενου ΑΕΠ με την επιδείνωση της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ