Οι διατάξεις-φωτιά που εξαφανίστηκαν πίσω από τον καβγά για την παστερίωση.

Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ (και της μητρότητας;). Στον αέρα οι τριετίες του ιδιωτικού τομέα από το 2017. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Επισπεύδονται οι κατασχέσεις καταθέσεων. Ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο των περιπτέρων από μεγάλες αλυσίδες. Δίνεται η δυνατότητα στις κατασκευαστικές να ενοικιάζουν εργαζομένους. Απαλλάσσονται από το χαράτσι οι… offshore.

ΣΥΡΙΖΑ κεραυνοβολημένο από τις κακές δημοσκοπήσεις και εν τέλει αποχωρούντα από τη συζήτηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές να ασχολούνται μόνο με το γάλα, ήταν δεδομένο ότι η χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα κινούνταν σε ήπιους τόνους.


Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι βουλευτές, λόγω του όγκου των 797 σελίδων του πολυνομοσχεδίου, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να παρουσιαστούν στη Βουλή αδιάβαστοι, περιοριζόμενοι σε πολιτικές τοποθετήσεις, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να εξυμνούν τον πρωθυπουργό για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.


Οι βελτιώσεις

Το πατατράκ ωστόσο με το γάλα απεφεύχθη την τελευταία στιγμή, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να καταθέτει τη βελτιωμένη ρύθμιση (αφού πρώτα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε στείλει τις αλλαγές να πς εγκρίνει η τρόικα), με την οποία είχαν συμφωνήσει οι βουλευτές από το Σάββατο, μόλις λίγη ώρα πριν από την έναρξη της χθεσινής ψηφοφορίας.


Οι υψηλοί τόνοι το Σάββατο και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για να αποφευχθεί το «ναυάγιο» Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσωπικές επιθέσεις που άσκησε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να εξηγήσει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. «Εσείς, κύριε Τσίπρα, εξυπηρετείτε τη μιζέρια και την καθυστέρηση και όχι το συμφέρον του καταναλωτή» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.


Σε μια προσπάθεια, πάντως, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τα 900.000 ευρώ που πλήρωσε το κράτος για την Έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κόστισε το μισό από όσο κόστιζε το ημερήσιο έλλειμμα του ΟΣΕ και ανέφερε ότι, από τις 555 παρεμβάσεις που εισηγήθηκε ο ΟΟΣΑ με τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη», η κυβέρνηση μέσω και της συμφωνίας με την τρόικα επέλεξε να υιοθετήσει μόνο τις 329.


Ενδεικτικό των χαμηλών τόνων που υιοθέτησε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης. «Οφείλω να πω ότι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αναγνωρίζω. Τι έχετε πάθει; Ούτε μια ένσταση αντισυνταγματικότητας; Ούτε πανηγυρισμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται; Ούτε ανατροπή της κυβέρνησης; Ή μήπως δεν είναι προνομιακό; Φυσικά και δεν είναι. Διότι για πρώτη φορά έχει διανομή κοινωνικού μερίσματος. 
Είναι και αυτές οι κακές δημοσκοπήσεις. Σας καταλαβαίνω» είπε.

 

Η δόση

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι με όσα έπραξε χθες προσπάθησε πραξικοπηματικά να εμποδίσει την εκταμίευση της δόσης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος προεκλογικά ισοδυναμεί με απόπειρα εξαγοράς ψήφου των πολιτών. «Επιχειρείτε διπλή εκκαθάριση με το νομοσχέδιο: από τη μια στις τράπεζες και από την άλλη στο ασφαλιστικό 05 ίί7 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο βήμα της Βουλής, με φόντο τους υπόλοιπους υπουργούς και στις εργασιακές σχέσεις.

Ολοκληρώνετε με τον χειρότερο τρόπο την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος.


Προσπαθείτε να ξεπουλήσετε τη χώρα κομμάτι κομμάτι, μπας και γλιτώσετε τη συντριβή στις εκλογές του Μάη. Είναι ένα ντροπιαστικό δούναι και λαβείν με την τρόικα.  Επιχειρείτε να εξαγοράσετε ψήφους και συνειδήσεις δίνοντας ένα επίδομα λίγο πριν από τις εκλογές» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Βολές κατά πάντων περιείχε η ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου. «Η κυβέρνηση νομοθετεί με εντολές και παραδίδει την εθνική κυριαρχία. Οι διατάξεις για το γάλα εξυπηρετούν βιομηχανίες του εξωτερικού, ενώ οι διατάξεις για τα φάρμακα κλείνουν τα φαρμακεία και παραδίδουν τον έλεγχο του λαού στις πολυεθνικές» δήλωσε.


Οι υπόλοιποι Για πολιτική «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ, ενώ ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜ. ΑΡ. τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Έντονη όμως υπήρξε και η κριτική του προέδρου της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «λίθους, πλίνθους και κεράμους ατάκτως εριμμένους», αλλά και έμπρακτη ταπείνωση ενός λαού.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, τα αίματα είχαν ανάψει για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράνομη και «δικτατορική», ωστόσο το κατεπείγον πέρασε με την επισήμανση του Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές!

 

Γιώργος Λυκουρέντζος από dimokratianews  

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.