Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Η προσωρινή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για έξι μήνες περιορίζει σοβαρά τα ατομικά δικαιώματα αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανατρέποντας ευρωπαϊκή οδηγία του 2006.

 

Οι προασπιστές των ατομικών ελευθεριών είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι δικαστές στο Λουξεμβούργο, με μια σαφή τους απόφαση, ανέτρεψαν ευρωπαϊκή οδηγία από το 2006, η οποία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να αποθηκεύουν, για τουλάχιστον έξι μήνες, δεδομένα, όπως, ποιος μίλησε με ποιόν, για πόσο χρονικό διάστημα ή πόσα ηλεκτρονικά μηνύματα αντάλλαξαν. Οι Ευρωπαίοι δικαστές, σε μια ιστορική τους απόφαση, όπως την αποκαλεί σήμερα ο γερμανικός τύπος έκριναν πως ο «ευρωπαίος νομοθέτης ξεπέρασε τα όρια κατά την έκδοση της οδηγίας» όπως επί λέξει αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης.

 

Η σχετική συζήτηση στη Γερμανία προκαλεί εδώ και χρόνια εντάσεις στο δημόσιο διάλογο. Οι προασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων κάνουν λόγο για μια επαπειλούμενη ολοκληρωτική παρακολούθηση των πολιτών ενώ οι πολέμιοι αντιτείνουν πως η διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στο ίντερνετ απαιτεί μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

 

Η απόφαση αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου συζητήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμα ψηφίσει σχετικό νόμο.

 

Η Κομισιόν θα εξετάσει την απόφαση και θα πράξει ανάλογα

 

Ο Γκέοργκ Γιόχουμ από το πανεπιστήμιο του Φριντριχσχάφεν θεωρεί πάντως πως μια προσωρινή αποθήκευση δεδομένων συνάδει με το σύνταγμα ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής: «Μπορώ εγώ σαν υπάλληλος της δίωξης εγκλήματος να αποφασίσω τι θα αποθηκεύεται και τι όχι ή αυτό το αποφασίζει ο δικαστής; Πως εγώ που θίγομαι από το μέτρο μπορώ να ελέγξω πως χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μου; Και σε περίπτωση κατάχρησής τους μπορώ να ζητήσω αποζημίωση; Όλα αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο νομοθέτης».

 

Οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία θεωρούν πως η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την πολιτική τους. «Στην πραγματικότητα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να σβήσουν τα δεδομένα που έχουν αποθηκεύσει προσωρινά» λέει η Ούλα Γέλπκε, από το Αριστερό Κόμμα, μιλώντας στην DW.

 

Ο χρόνος θα δείξει εάν θα υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Η Κομισιόν θα μελετήσει την απόφαση και τις επιπτώσεις της, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες η Σεσίλια Μάλστρομ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

Πηγή: www.dw.de