Ο Ράιχενμπαχ ρίχνει βόμβα στο κυβερνητικό success story

Μία μέρα μόλις μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετέθεσε στο… βάθος του ορίζοντα την πλήρη επάνοδο στις αγορές, έρχεται και ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ να βάλει φρένο στο κυβερνητικό «success story» αναφορικά με την «έξοδο στις αγορές».

 

Μιλώντας στο Spiegel on line, που επικαλείται το «Ποντίκι», ο Ράιχενμπαχ ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να πει, αν η Ελλάδα -εφόσον είχε από τώρα αυτή τη δυνατότητα- θα μπορούσε μόνη της σε μόνιμη βάση να δανείζεται από τις αγορές, χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια από τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης».

 

Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αμείωτη ένταση την ίδια μνημονιακή πολιτική τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις:

«Ελπίζουμε πως εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει το ίδιο καλά και τα επόμενα δύο χρόνια, να βρεθεί σε ένα σίγουρο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι «βρισκόμαστε ακόμα σχεδόν στην αρχή».

 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ακόμα ότι έχουν γίνει «αξιοσημείωτα βήματα προόδου», με την ανταγωνιστικότητα να «έχει φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την  ένταξη της χώρας στο ευρώ», ενώ «επιπλέον έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Εξάλλου, απέδωσε την πολυδιαφημισμένη «έξοδο στις αγορές» στην πολιτική στήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση από τους εταίρους της αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας:

 

«Οι αγορές βλέπουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική στήριξη και διάθεση για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας».

 

«Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει συνεχιστεί η τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα», είπε ακόμα, ενώ κατέληξε με το… απειλητικό «τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής».

 

Danioliptes.gr