Το ύποπτο και ύπουλο σχέδιο των Γερμανών

Του Άγγελου Αγγελίδη

Οι Γερμανοί ήρθαν και δεν πρόκειται να φύγουν. Έσπειραν τον τρόμο και τη καταστροφή στη χώρα και τώρα έρχονται για να επενδύσουν.

Αφού βούλιαξαν τις τράπεζες και την οικονομία, παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως «σωτήρες» που θα στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Το σχέδιο των Γερμανών ήταν ύπουλο και τουλάχιστον ύποπτο. Δεν θα μπορούσε να μείνει κρυφό για καιρό. Και τώρα ξεγυμνώνεται μέρα με τη μέρα.

 

Μέσα από «διαρροές» και διάφορες «εκθέσεις» υποτίθεται… ανεξάρτητων φορέων, η κυβέρνηση της Γερμανίας αποκαλύπτει το πραγματικό σχέδιο της: να μετατρέψει σε προτεκτοράτο την Ελλάδα. Η τύχη της χώρας έχει πλέον κριθεί. Πλέον, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για ότι συμβαίνει έχει η Γερμανία. Η Ελλάδα έπεσε –σχεδόν αμαχητί- στα νύχια της Φράου Μέρκελ, η οποία μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της και αιμοσταγή Σόιμπλε, θα αποφασίζουν για τα πάντα.

 

Έτσι, κατέστρεψαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έδωσαν –μέσα σε μία νύχτα- στη Eurobank. Επίσης, με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες ξεπούλησαν την Eurobank, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στο πολύπαθο ελληνικό δημόσιο. Την ίδια ώρα, σφραγίζουν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εύλογα, κάποιος αναρωτιέται: «γιατί;». Η απάντηση έρχεται από το Βερολίνο: επειδή τη θέση του ΤΤ και του ΤΠκΔ θα πάρουν γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα! Μάλιστα, δεν θα ανήκουν στις «συστημικές» τράπεζες και επομένως μπορούν να κάνουν ότι τους αρέσει και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.    

Ενημερωτικά δελτία τoυ γερμανικού Ιδρύματος για τη Διεθνή Συνεργασία των Ταμιευτηρίων παρουσιάζουν μία μελέτη ειδικά αφιερωμένη για την ελληνική αγορά και ένα ειδικό σχέδιο εισόδου σε αυτή, με την ίδρυση πάνω από 20 (!!!) αυτόνομων ταμιευτηρίων στην Ελλάδα αλλά και την υπαγωγή τους σε μία «Ελληνική Ένωση» ταμιευτηρίων ή ακόμα και συνεταιριστικών τραπεζών.

 

Όπως γράφει το capital.gr, κοινοτικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως  μόλις πριν δύο μήνες, δηλαδή τον περασμένο Φεβρουάριο κλιμάκιο ήλθε στην Ελλάδα και είχε για άλλη μια φορά συναντήσεις με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ), κατά τις οποίες ενημερώθηκαν σχετικά οι παραπάνω ελληνικοί φορείς. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την πρόθεση των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) να στηρίξουν την ίδρυση παρόμοιων ταμιευτηρίων στην Ελλάδα έγιναν τον Ιούνιο του 2013, μετά από επίσκεψη στην Ελλάδα του Πρόεδρου της Γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων, κ. Γκέοργκ Φάρενσον και του Προέδρου του Ιδρύματος των Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία, κ. Χάανριχ Χάασις.

 

Την ίδρυση μιας πανεθνικής τραπεζικής «υποκείμενης δομής» στην Ελλάδα ή μίας «Ελληνικής Ένωσης Ταμιευτηρίων» κάτω από την οποία θα ενταχθούν τόσο τα γερμανικού τύπου ταμιευτήρια όσο, πιθανόν, και οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες. Το σενάριο που ήθελε τα Sparkassen να γίνονται μέτοχοι των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών έχει πλέον εγκαταλειφτεί, όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΣΤΕ, και πλέον οι Γερμανοί προχωρούν μόνοι τους με στήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει –κάθε άλλο, μάλιστα- τη συνεργασία των δύο φορέων. Η «Ένωση» αυτή θα αποτελεί τον «κεντρικό πάροχο των τραπεζικών υπηρεσιών, θα εποπτεύει όλα τα ταμιευτήρια και θα θέτει τους όρους για  τη διαχείριση του ρίσκου αλλά και για τον ποιοτικό έλεγχο» του συγκεκριμένου τομέα.

 

Το θράσος των γερμανών είναι απύθμενο, καθώς όπως αναφέρουν στόχος των ταμιευτηρίων θα είναι «στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κάθε μεμονωμένης περιοχής με καταθέσεις που θα προέρχονται από την ίδια αυτή περιοχή». Δηλαδή, αφού εξαφάνισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γονάτισαν τις τράπεζες, έρχονται ως «από Μηχανής Θεός» για να στηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

Στο μεταξύ, η χώρα ετοιμάζεται (;) πυρετωδώς για το τρίτο μνημόνιο, το οποίο λογικά θα ενταχθεί σε κάποια παράγραφο της ρύθμισης απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει γιατί θα μειώσει το χρέος και κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι το «νέο αίμα» που θα θέλουν οι τροϊκανοί. Άλλωστε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για να πετύχει τη μείωση.

 

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ αποκάλυψε την ύπαρξη του «κρυμμένου» τρίτου μνημονίου. «Περάσαμε το „σημείο χωρίς επιστροφή“ στην υπόθεση της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους όταν κατέστη πλέον σαφές πως το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση». Ωστόσο, επισημαίνει ο Τόμας Μάιερ, «οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν το αντίθετο. Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την βοήθεια της ΕΚΤ». Ο Τόμας Μάιερ δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενους τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ` αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Όλα παραπέμπουν σε ένα „κρυμμένο“ τρίτο πακέτο βοήθειας», αποφαίνεται ο γερμανός οικονομολόγος.

 

Ο Τόμας Μάιερ αποδίδει την πρόσφατη “έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές“, στο γεγονός ότι η χώρα στηρίζεται από την ΕΚΤ και όχι στο ό,τι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις.

 

Danioliptes.gr