Έτσι λύνουν οι ιταλικές τράπεζες το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων τους

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους με αμερικανικά private equity προκειμένου να βρουν λύση στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, Unicredit και Intesa Sanpaolo αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα ότι έχουν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με τα Kohlberg Kravis Roberts και Alvarez & Marsal ώστε να απορροφηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από ένα επενδυτικό όχημα που θα παρέχει νέα κεφάλαια σε προβληματικές επιχειρήσεις.

 

«Σπανίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεργάζονται με τους οίκους private equity και τα hedge funds που περιτριγυρίζουν το χρηματοοικονομικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου αναζητώντας να αρπάξουν ευκαιρίες από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι διψούν για νέα κεφάλαια» σχολιάζουν οι FT και συμπληρώνουν: «Στελέχη του investment banking αναφέρουν ότι ο έλεγχος ποιότητας χαρτοφυλακίου και τα επικείμενα στρες τεστ που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα παρακινήσουν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού, ενώ μέχρι τώρα αντιστέκονται».

 

Σύμφωνα με τους FT, οι τέσσερις πλευρές έχουν υπογράψει επί της αρχής συμφωνία, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε όλες τις λεπτομέρειες. Οι δύο τράπεζες εξετάζουν πόσο μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε κόκκινα δάνεια μπορούν να μεταφέρουν στο νέο επενδυτικό όχημα και εάν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν σε αυτό νέα κεφάλαια και οι ίδιες οι ιταλικές τράπεζες.

 

Danioliptes.gr