Πλάκα μας κάνεις!

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφαλαιοποιείται και θωρακίζεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και άρα εξασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας στην αγορά. Το κράτος κέρδισε από τη σωτηρία των τραπεζών».

 

 Η  Eurobank έγινε «η πρώτη τράπεζα που αποκτά πλειοψηφική μετοχική βάση και αυτό αποτελεί ορόσημο για την πορεία του τραπεζικού συστήματος».

 

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στη Βουλή, αναφέροντας ότι από τη διαδικασία ΑΜΚ της Eurobank  «αντλήθηκαν 2,86 δισ. ευρώ και υπερκαλύφθηκε η δημόσια και διεθνής προσφορά. Πάνω από 250 υψηλής ποιότητας θεσμικοί επενδυτές ανταποκρίθηκαν».

 

Και πρόσθεσε: «Το 10% των νέων μετοχών κατανέμονται σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και το 90% σε επενδυτές που μετείχαν έγκυρα στην προσφορά -οι σημαντικότεροι οίκοι».

Πρόκειται για τις τράπεζες, ότι ενώ η χώρα καταδικάστηκε σε ατελείωτη και

αβάσταχτη λιτότητα, οι τραπεζίτες έχουν λάβει μέσα σε λίγα χρόνια πάνω από 250 δις και ποσά ακόμα “τράβηξαν” και “τραβούν” από τις αγορές με ομόλογα και αυξήσεις κεφαλαίου.

 

Θετικό ισοζύγιο του Δημοσίου από την επιχείρηση σωτηρίας των τραπεζών

 

Πέραν αυτών, ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «έως σήμερα έχουν δοθεί 40 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ σε συστημικές. Από το κούρεμα PSI και μετέπειτα με την επαναγορά των κουρεμένων ομολόγων το Δημόσιο κέρδισε περίπου 35 δισ. ευρώ, ενώ έχει μέσω του ΤΧΣ στην κατοχή μετοχές αξίας χοντρικά 21-22 δισ. ευρώ (24 μετά τα σημερινά δεδομένα) και θα αυξάνεται, καθώς βελτιώνεται το μετοχικό των τραπεζών. Το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα θετικό με 16 δισ. ευρώ σήμερα με περιθώρια ανόδου. Αυτά είναι τα νούμερα και όχι όσα οραματίζεστε εσείς».

 

 

Danioliptes.gr