Τώρα τρέχουμε αλλά προς τα πού;

«Να τρέξουμε, αλλά προς τα πού και πώς;» είναι το ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν στην κυβέρνηση, μετά την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά τη νύχτα της Κυριακής ότι «πήραμε το μήνυμα και θα κινηθούμε γρήγορα».

 

Σε πρώτη φάση, το Μαξίμου αναδεικνύει την ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ) και μάλιστα άμεσα, όχι «όποτε το επιτρέψει η πορεία της οικονομίας», όπως είχε πει ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές του ομιλίες, τονίζει το capital.gr.

 

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αποφασίσει και να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δέσμευση της αν δεν έχει ρωτήσει πρώτα την τρόικα, το τεχνικό κλιμάκιο της οποίας θα φτάσει στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου αλλά και τους εταίρους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την εκτίναξη της ΧΑ στην τρίτη θέση – αν και θεωρείται βέβαιο ότι Βρυξέλες-Βερολίνο καλούνται έτσι κι αλλιώς να αντιμετωπίσουν την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών σε επίπεδο ΕΕ, ως αποτέλεσμα της λιτότητας και της σταδιακής κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους.

 

Ανασχηματισμός

 

Εντός των τειχών, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν να επιλύσουν άμεσα το σταυρόλεξου του ανασχηματισμού, με τον Αν. Σαμαρά να τον εντάσσει στο πλαίσιο της «διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας» (με βουλευτές από  ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ανεξάρτητους) και της «Νέας Ελλάδας» που θα είναι ο τίτλος της αστικής συστράτευσης.

 

Η Χ. Τρικούπη, μετά την εκλογική της διάσωση (σε σύγκριση με τις…δημοσκοπικές ήττες των προηγούμενων εβδομάδων) εμφανίζεται να διεκδικεί περισσότερους κυβερνητικούς τομείς με ισάριθμα χαρτοφυλάκια, ενώ δεν εξαντλεί (βεβαίως…) την υπουργική διεύρυνση στο πρόσωπο του Α. Λοβέρδου. 

 

«Έφυγαν» 10.000 εντολές για κατασχέσεις λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

 

Στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που αντιστοιχούν σε οφειλές ύψους 270 εκατ. ευρώ προχώρησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014.

 

Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο εξεδόθησαν 7.498 εντολές για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 1.832 παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων, δρομολογήθηκαν 556 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ υπήρξαν 133 αναγγελίες πλειστηριασμών.

 

Παραλλήλως, τα στοιχεία για την πορεία των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταδεικνύουν πως στην ρύθμιση «Νέας Αρχής» -που δίνει την δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 48 δόσεις – είχαν υπαχθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014 οφειλές ύψους 439,1 εκατ. ευρώ, ενώ στην «Πάγια» ρύθμιση – έως και 24 δόσεις -είχαν υπαχθεί οφειλές ύψους 176 εκατ. ευρώ.

 

Συνολικά ο αριθμός των οφειλετών του ΙΚΑ που είχε υπαχθεί στις δύο ρυθμίσεις ανερχόταν στα τέλη Απριλίου στα 35.114 εκ των οποίων 20.161 οφειλέτες είχαν υπαχθεί στην ρύθμιση για την «Νέα Αρχή» και 14.953 οφειλέτες είχαν υπαχθεί στην «Πάγια» ρύθμιση.

 

Danioliptes.gr