Κανένας τραπεζίτης δε χάνεται! Το τιμόνι της Alpha Bank αναλαμβάνει ο Β. Ράπανος

Αποχωρεί από την Alpha Bank ο Γιάννης Κωστόπουλος. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Βασίλης Ράπανος. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τον χώρο, καθώς ο Γ. Κωστόπουλος αφήνει το τιμόνι της τράπεζας μετά από πολλά χρόνια.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει το ΔΣ της Alpha Bank και η απόφαση θα δοθεί στο τέλος Ιουνίου στη ΓΣ των μετόχων της τράπεζας.

 

Πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι ο Βασίλης Ράπανος, πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θα πάρει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου. 

Επίσης ο κ. Κωστόπουλος θεωρεί ότι έληξε η θητεία του, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πλέον 75 ετών.


Ποιος είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος

Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.
Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από την 23.2.2005 είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος.

Ποιος είναι ο Βασίλης Ράπανος 

Ο 66χρονος οικονομολόγος Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κω, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ, και στη συνέχεια έκανε το Master και το διδακτορικό του στα Πανεπιστήμια του Καναδά. 

Το 1995 επί Παπανδρέου τοποθετήθηκε υποδιοικητής και έπειτα διοικητής στην Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας. Επί διοικήσεώς του, το 1998, η Κτηματική συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα, στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο παρέμεινε μέχρι το 2004.

Την διετία 1998-2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη, είχε τοποθετηθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. το 2000 τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στην νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προετοίμασε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Την τετραετία 2000-2004 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών, όταν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς. Έχει διατελέσει ακόμα, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ ενώ τη διετία 2007-2009 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ.

Το 2009 επανήλθε στον τραπεζικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου τον επέλεξε για πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.

Λόγω των σπουδών, της ερευνητικής του δουλειάς και της εμπειρίας του σε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, ο Βασίλης Ράπανος θεωρείται ότι έχει βαθιά γνώση των δημόσιων οικονομικών και των προβλημάτων τους.

 

Danioliptes.gr