Με πολιτική εκδήλωση, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Γκάζι, και ομιλία-παρέμβαση του Σπ.Λυκούδη θα τοποθετηθεί η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στο ερώτημα τι θέση έχει η ΔΗΜΑΡ στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι την παραίτηση του Φ.Κουβέλη.

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, δεν ξεδιάλυνε τις προθέσεις του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε ότι οι κινήσεις του έχουν στο φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η τοποθέτηση του για τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέα ερωτήματα καθώς πρόκειται για μια σαφώς νέα τοποθέτηση διαφορετική από την στρατηγική του «ούτε (με τη συγκυβέρνηση) ούτε (με τον ΣΥΡΙΖΑ» που είχε πριν από τις εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «προσδιορίστηκε με ένα εκκρεμές πολιτικής: πότε σκίζω το Μνημόνιο, πότε το τροποποιώ, δεν δίνω μάχη και για το ευρώ, πότε καλώ σε δημοψήφισμα, που κοιτάξτε ο παπανδρεϊκός λόγος παρόν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά το ξεπερνάω… Γι’ αυτό το είπα και τότε το λέω και σήμερα: ας σταματήσει κάπου το εκκρεμές, ας οριοθετηθεί η πολιτική του και βεβαίως με οριοθετημένη την πολιτική μπορείς άλλες αξιολογήσεις, άλλες εκτιμήσεις, άλλες προσεγγίσεις να κάνεις».

 

Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο -χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς- σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο. Ένα μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Και ένα μπλοκ εξουσίας με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς αριστερή κατεύθυνση».