«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΓΛΩΣΣΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΒΙΖΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

«ΑΣ ΒΓΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ»

 

« Η κυβέρνηση ομολόγησε την αλήθεια σε δύο  συγκεκριμένες Ερωτήσεις που κατέθεσα στην Βουλή, για δύο συναφή ζητήματα, που αφορούν στην Θράκη» δήλωσε ο Βουλευτής Επικρατείας και Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Τέρενς Κουίκ.

 

Συγκεκριμένα:

1.   Το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε το λάθος (;) με το τουρκόγλωσσο φυλλάδιο της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με την τουρκική ονομασία Gümülcine .

Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όλα αυτά τα φυλλάδια καταστράφηκαν.

2.   Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε ότι: τόσο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα όσο και το τουρκικό Προξενείο στη Κομοτηνή, στα διαβατήρια που εκδίδουν προς Κομοτηνή, προσπαθούν να επιβάλλουν την αναγραφή της πόλης με την τουρκική ονομασία της Gümülcine.

 

Όπως, επισημαίνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικόλαος  Δένδιας, σε αυτές τις περιπτώσεις:

«Επιδίδονται στους κατόχους αυτών των διαβατηρίων ενιαία έντυπα άρνησης εισόδου, εξηγώντας και τον λόγο της άρνησης».

 

Επίσης στο ίδιο απαντητικό έγγραφοo του κ. Δένδια αναφέρεται ότι:

«Στο πλαίσιο της ισχύουσας εσωτερικής, ευρωπαϊκής – Κοινοτικής και Διεθνούς έννομης τάξης, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για την επίλυση του σχετικού ζητήματος».

 

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ίδια απάντηση:

«Σε κάθε περίπτωση, δραστηριότητες, που διαπιστώνεται ότι δεν συμβαδίζουν με την εσωτερική έννομη τάξη, τις σχετικές πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και την διεθνή πρακτική (…) αποτελούν αντικείμενο των αρμοδίων κρατικών οργάνων, τα οποία προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες, για την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαίων της χώρας» .

 

Μετά από τις απαντήσεις εκ μέρους των δύο Υπουργείων που έλαβε, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής συμπληρωματική δήλωση:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που με το κοινοβουλευτικό μου έργο, προσπαθώ να βοηθήσω, όσο μπορώ για τα ειδικά εθνικά ζητήματα που αφορούν στην Θράκη.

 

Απλά οφείλω να εκφράσω την απογοήτευση μου, διότι σε αυτά τα ζητήματα δεν τοποθετούνται με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τους οι εκλεγμένοι τοπικοί Βουλευτές, όπως και με δημόσιες καταγγελίες τους, το σύνολο των εκλεγμένων Δημοτικών αρχόντων Ροδόπης και Ξάνθης αλλά και εκείνοι των ΑΜ-Θ Περιφερειακών Συνδυασμών.

Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτήν την σιωπή;

 

Από την πλευρά μου τουλάχιστον, θα συνεχίζεται η προσπάθεια για την αφύπνιση του αθηνοκεντρικού κράτους, για την αφύπνιση εκείνων που σιωπούν για τις προσωπικές τους καρέκλες και για να περιοριστεί – επιτέλους – το Προξενείο της Κομοτηνής στον αυστηρά διπλωματικό του ρόλο.

 

Αυτό ισχύει και με την κοινοβουλευτική μου ιδιότητα και με την ιδιότητα του ΑΜ-Θ Περιφερειακού Συμβούλου και ως επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδιασμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, με μία εκπληκτική ομάδα στελεχών που αγωνίστηκε στις εκλογές και παραμένει συσπειρωμένη για τα πεντε χρόνια που μας έδωσαν εντολή 30.000 πολίτες».