Το αυτονόητο δηλαδή να μειωθούν οι φόροι και η λιτότητα και να γίνει ρύθμιση των δανείων τους ζητούν με κοινή επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, τα επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Τα επιμελητήρια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης, εστιάζοντας την προσοχή τους στο σοβαρό ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων των πυρόπληκτων νομών, που -όπως σημειώνουν- λόγω της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης πτώσης του κύκλου εργασιών τους και παράλληλα λόγω της αύξησης της φορολογίας, καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των τόκων των εν λόγω δανείων, πόσο μάλλον την αποπληρωμή του κεφαλαίου τους.
Γι’ αυτό προτείνουν την εξαίρεση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από την κατάργηση των εγγυήσεων του Δημοσίου, περίοδο χάριτος, επιπλέον παράταση της περιόδου χάριτος για δύο έτη, μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 25 χρόνια.
Οι πυρόπληκτοι που μένουν για χρόνια στο «περίμενε» ζητούν διευκρινήσεις για την αναστολή καταβολής δόσεων στα πυρόπληκτα δάνεια τη στιγμή, που στενάζουν από τους φόρους και τη λιτότητα. «Για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, που σήμερα στερείται λόγω της μεγάλης ύφεσης, χρειάζεται λιγότερους φόρους, λιγότερη λιτότητα και χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, διαφορετικά τα λουκέτα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο» σημειώνουν τα επιμελητήρια. Όπως λένε υπάρχει «αγωνία και απόγνωση γιατί τα νέα φορολογικά και άλλα εισπρακτικά μέτρα θα οδηγήσουν τους επιχειρηματίες, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στην απόλυτη και τελειωτική εξόντωση».
Στο «περίμενε» και οι δανειολήπτες του ΟΕΚ
Στο περίμενε από τις 27.5.2013 παραμένουν οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με επιδότηση ΟΕΚ. Έκτοτε η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της για επανεξέταση του ζητήματος.
Το θέμα επαναφέρουν με ερώτηση τους 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με επιδότηση επιτοκίου από τον (καταργημένο) ΟΕΚ, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. «Η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και εν γένει οι μνημονιακές πολιτικές έχουν περιορίσει δραματικά τα οικογενειακά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, από τις οποίες έχουν δανειστεί. Οι επαναλαμβανόμενες μάλιστα δεσμεύσεις και εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας για ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων δεν έχουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, υλοποιηθεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τονίζουν ότι πρέπει να προστατευτεί η κύρια κατοικία από τις εκβιαστικές πρακτικές των τραπεζών και ότι οι δραστηριότητες των Οργανισµών ΟΕΕ και ΟΕΚ στους τοµείς κοινωνικής πολιτικής προς τους εργαζόµενους και τα αδύναµα κοινωνικά στρώµατα πρέπει να
αποκατασταθούν, μάλιστα δε, παρίσταται κατεπείγουσα ανάγκη επέκτασης τους.
Προς το παρόν καμία απάντηση από την κυβέρνηση ούτε για το ένα ούτε για το άλλο ζήτημα.
Danioliptes.gr