Η αλήθεια ήρθε από την Ιταλία…

του Άγγελου Αγγελίδη

Χθες, η Ιταλία απέκτησε ένα νέο αυτοκινητόδρομο στα βόρεια της χώρας: τον Α35. Και κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με τα εγκαίνια του αν δεν πήγαινε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Όμως, δεν ήταν η φυσική παρουσία του που μετέτρεψε σε “είδηση” τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου, αλλά κυρίως όσα είπε. Και από ότι φαίνεται, ο Ρέντσι όταν ανοίγει το στόμα του λέει αλήθειες, δεν “στρογγυλεύει” τη πραγματικότητα και βγάζει από μέσα του ότι θέλει να πει.

 

Έτσι, στις δηλώσεις του ξεκίνησε πρώτα από την… Ελλάδα. Χωρίς περιστροφές είπε αυτό που κυκλοφορούσε ως γενική ομολογία σε όλη την ΕΕ αλλά κανείς επίσημος δεν τόλμησε να ξεστομίσει. Ότι δηλαδή, η οικονομική “διάσωση” της Ελλάδας δεν έγινε επειδή είναι ένας ωραίος λαός, έχει ωραίες παραλίες και φτιάχνει τζατζίκι. «Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» δήλωσε ο κ. Ρέντσι, αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους. Ήταν η πρώτη φορά που πολιτικός (ο οποίος δεν συμμετείχε στις αποφάσεις ‘διάσωσης’) ομολογούσε κυνικά ότι η Ελλάδα “σώθηκε” όχι για τους κατοίκους της ή γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, αλλά για να προφυλαχτούν οι τράπεζες. Πάνω από όλα οι τράπεζες, λοιπόν.

 

Υπάρχει, φυσικά, η ερώτηση γιατί αποφάσισε να πει αυτές τις κουβέντες τώρα ο νεαρός ιταλός πρωθυπουργός; Μα, γιατί τον έχει στριμώξει στη γωνία η Μέρκελ και θέλει να του επιβάλλει ότι μέτρα διέταξε και στην Ελλάδα! Μόνο που η Ιταλία δεν είναι… Ελλάδα, ούτε Κύπρος, ούτε Ιρλανδία. Η Ιταλία είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, με μεγάλη και δυνατή βιομηχανία. Δεν μπορείς εύκολα να της επιβάλλεις εξοντωτικά μέτρα, όπως στη μικρή Ελλάδα.

 

Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ! Δυσθεώρητο νούμερο, αν αναλογιστείς κανείς ότι ο ελληνικός λαός βιώνει ένα πεντάχρονο βιασμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του για 300… ψωροδισεκατομμύρια ευρώ! Φαντάζεστε, τι θα τραβούσε ο ιταλικός λαός, το κράτος του οποίου χρωστά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ;!

 

Από το οδόστρωμα του Α35 ο Ρέντσι επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της», είπε και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ότι η Ιταλία «δεν έχει να παρακαλέσει για τίποτα- θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα».

 

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την αντίδραση του Ματέο Ρέντσι στην αποτυχία του να λάβει από τους εταίρους του μεγαλύτερα περιθώρια για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας. «Η Ιταλία, η οποία θα έπρεπε ήδη από το 2013 να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να μετατεθεί η υποχρέωσή της αυτή για το 2015 και τώρα ο κ. Ρέντσι ζητά νέα παράταση έως το 2016» επισημαίνεται σε γερμανική εφημερίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία ήταν η μόνη στην ΕΕ που είχε υπερβεί το όριο ελλείμματος του 3%, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα προνόμιο που δεν επιτρέπει σε άλλους.

 

Σε αυτό το πλαίσιο -αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ο κ. Ρέντσι υπονοεί ότι και η χώρα του ήταν στο παρελθόν πολύ υποχωρητική στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της Νομισματικής Ένωσης και υποστηρίζει ότι οι σχετικές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν.

 

Danioliptes.gr