Συνεχίζει το “βρώμικο” παιχνίδι το Βερολίνο

του Άγγελου Αγγελίδη

Μπορεί να ευαγγελίζεται την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Γερμανία κάνει ότι περνά από το χέρι της στο να βυθίσει στην ύφεση τους “εταίρους” και να παραμείνει η ίδια στον “αφρό” της Ευρώπης.

Το Βερολίνο διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τους μισθούς στη χώρα, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες που έχει η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτό ωφέλησε την ανταγωνιστικότητά της, αλλά την έφερε σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους “εταίρους” της, οι οποίοι ζητούν το “παιχνίδι” να γίνεται με ίσους όρους.

 

Το “βρώμικο παιχνίδι” του Βερολίνου έγινε αντιληπτό από τις Βρυξέλλες οι οποίες θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών στη Γερμανία, καθώς έτσι η χώρα θα μπορέσει να βοηθήσει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Αντορ. «Θα είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία ζημιώνουν τους ευρωπαίους εταίρους τους. Προς αυτό, μια αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής είναι απαραίτητη, κατά την άποψη της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής», εξήγησε ο Ούγγρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

 

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας» εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη Γερμανία, επισήμανε επικριτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα. «Θα ήταν προτιμητέο οι μισθοί να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

 

Ο διάλογος περί αύξησης των μισθών αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, εκτίμησε μάλιστα ότι οι μισθοί έχουν περιθώριο να αυξηθούν έως και κατά 3% στη χώρα αυτή, όπου κατά τόπους «είμαστε σχεδόν σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης».

 

Η Γερμανία εφάρμοσε μια πολιτική περιορισμού των μισθών εδώ και χρόνια, και αυτός υπήρξε ένας καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της.

 

Ενώ η ευρωζώνη συνεχίζεται να βρίσκεται εν μέσω οικονομικού μαρασμού, η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος μεταξύ ορισμένων ευρωπαίων, κατά τους οποίους μια άνοδος των μισθών στη Γερμανία θα είναι επωφελής για όλους στην ΕΕ, αφού θα διορθώσει εν μέρει το χάσμα ανταγωνιστικότητας, αλλά και θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης.

 

Η Γαλλία έχει προβεί επανειλημμένως σε εκκλήσεις για αυτό, το τελευταίο διάστημα μάλιστα διά στόματος του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ. Η ρητορική του έχει θερμούς υποστηρικτές στη Γερμανία, ιδίως στις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί το νόμο για τον κατώτερο μισθό ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015.

 

Όμως η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ρίχνει μια βαριά σκιά στις επιθυμίες για αυξήσεις των μισθών. Η οικονομία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η εργοδοσία στη Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν τους επόμενους μήνες, «θα είναι δύσκολες».

 

Danioliptes.gr