Τρέχουν να προλάβουν τη σιγουριά (;) της σύνταξης

του Άγγελου Αγγελίδη

Μαζική στροφή προς τη σύνταξη κάνουν όσοι εργαζόμενοι πρόλαβαν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Προτιμούν τα λίγα και σίγουρα, παρά την ανασφάλεια της εργασίας. Μόνο που η μαζική στροφή προς τη σύνταξη μετατρέπεται σε απασφαλισμένη χειροβομβίδα για το ασφαλιστικό σύστημα και κατ’ επέκταση για τη κυβέρνηση.

Πλέον, οι συνταξιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους και σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε πολύ δύσκολα θα θεωρούνται ως “δεδομένες” οι συντάξεις. Ήδη, το σύστημα “αναστενάζει” ακόμη και φέτος, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.

 

Mέσα στο τρίμηνο Iουνίου-Aυγούστου συνταξιοδοτήθηκαν 34.952 εργαζόμενοι (εκτός Δημοσίου), με τον εκτιμώμενο αριθμό να ξεπερνά τους 200.000 έως το τέλος του έτους και τους 600.000 έως το 2016. Mια τέτοια εξέλιξη θα φέρει, με δεδομένο ότι η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα (άνω του 1.500.000), τη σχέση εργαζομένων ανά συνταξιούχο στο μισό, απειλώντας την όποια δημοσιονομική προσαρμογή.

 

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και άκρως ανησυχητικά για τα οικονομικά των ταμείων. Γιατί μπορεί η καθυστέρηση στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων να δίνει κάποια… ανάσα στο σύστημα, μειώνει όμως τα έσοδα των ταμείων, αυξάνοντας παράλληλα το κρυφό έλλειμμα που ήδη υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Μεταξύ του 2010 και του 2013 ο αριθμός των νέων συνταξιούχων αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό παρατηρούν και οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, στην έκθεση για το ασφαλιστικό που έχει δοθεί ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

 

Όπως επισημαίνεται, η αύξηση στον αριθμό των νέων συνταξιούχων οφείλεται σε κάποιον βαθμό στην ύφεση της οικονομίας, που ωθεί σε μείωση της απασχόλησης. Ωστόσο, η ψήφιση των νέων νόμων του ασφαλιστικού το καλοκαίρι του 2010, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και εξισώνουν αυτά μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, φαίνεται ότι έφερε φόβους εγκλωβισμού στην εργασία όσων είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και εξώθησε αρκετούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ προς την οριστική έξοδο από την απασχόληση. Έτσι ενώ η νέα συνταξιοδοτική νομοθεσία θα καθυστερήσει μεσοχρόνια τη μετάβαση προς τη σύνταξη, λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε, αλλά και των μεταβατικών διατάξεων που προβλέφθηκαν, βραχυχρόνια φαίνεται ότι αύξησε τον αριθμό των νέων συνταξιούχων.

 

Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε το διάστημα 2009 – 2012 και από τις 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι εντυπωσιακή η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιοδοτήσεων του Δημοσίου από το 2009 στο 2010 και από το 2010 στο 2011, κυρίως λόγω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2011, η οποία οδήγησε στην έξοδο όσους είχαν τουλάχιστον 33 έτη συντάξιμης εργασίας και ηλικία 53 ετών. Αν και στόχος του μέτρου ήταν η μείωση των δαπανών του Δημοσίου για αμοιβές, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1η Νοεμβρίου 2011, καθώς και τον παροπλισμό ατόμων παραγωγικών ηλικιών, τελικά το μέτρο κρίνεται ανεπιτυχές.

 

Danioliptes.gr