Μυρίζει εκλογές, θυμούνται τους δανειολήπτες

Νέος πόλεμος δηλώσεων και αποκαλύψεων ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την εκλογολογία να φουντώνει από το πουθενά.

 

Χωρίς κριτήρια θα δίνεται η παράταση ενός χρόνου για την πρώτη κατοικία, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός  Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

 

Απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και νέα σεισάχθεια για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εν όψει και της επίσκεψης του κ. Αλ. Τστπρα στη ΔΕΘ (13-15 Σεπτεμβρίου), η οποία φιλοδοξείται να αποτελέσει το έναυσμα για μια συζήτηση με την κοινωνία γύρω από την εναλλακτική προγραμματική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (προβλέπεται μάλιστα η διεξαγωγή 13 περιφερειακών συνεδρίων), το βάρος πέφτει στην «εξειδίκευση των προτάσεων στον χρόνο», κάτι που, όπως παρατηρούν οι αρμόδιοι, «είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων».

 

Από τα κορυφαία θέματα που περιλαμβάνει η προγραμματική «ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση αποσκοπεί στον δίκαιο επιμερισμό του κόστους διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μεταξύ τραπεζών, Δημοσίου και δανειοληπτών ανάλογα με την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής και με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και κοινωνικά κριτήρια ως προς τις αναγκαστικές εισπράξεις, περικοπή των δόσεων, περίοδος χάριτος χωρίς επιβάρυνση και εκλογίκευση των επιτοκίων.

 

Όσο και αν προσπαθούν την τελευταία στιγμή να υποσχεθούν, γνωρίζουν κατά βάθος πολύ καλά οτι τα «χέρια τους είναι δεμένα». Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκχωρήσει στους δανειστές το δικαίωμα της απόφασης για το ιδιωτικό χρέος. Άρα όσα τώρα τρέχουν να υποσχεθούν είναι στάχτη στα μάτια εκατομμυρίων δανειοληπτών που εκτός από την ανέχεια, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και της ανασφάλειας πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απώλειας της πρώτης και μοναδικής κατοικίας τους.

 

Και όλα αυτά στο όνομα της σωτηρίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος,  που ενώ βουλιάζει, δηλώνει κερδοφόρο.

Ενώ τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τα 81 δις ευρώ, ακτινογραφία των τραπεζών το α εξάμηνο του 2014 δείχνει καθαρά κέρδη  1,146 δις ευρώ.

 

Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά…

 

Danioliptes.gr