Δένδιας: Ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία τα «κόκκινα» δάνεια

Άργησε αλλά το κατάλαβε…

 

Ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζει τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Real News, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας και γνωστοποιεί ότι η τρόικα έστειλε, πριν από λίγες ημέρες, τις πρώτες παρατηρήσεις της σχετικά με την πρόταση του υπουργείου για τα κόκκινα δάνεια που της είχαν γνωστοποιηθεί πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι: «στη συγκυρία αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο ανταλλαγής απόψεων με την τρόικα επί του αρχικού σχεδίου των προτάσεών μας για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια». Έχουμε αποστείλει εγκαίρως τις προτάσεις μας προς αυτήν, πριν από τις 15 Αυγούστου, όπως είχαμε αρχικά δεσμευθεί, και λάβαμε πριν από λίγες ημέρες τις πρώτες παρατηρήσεις της».

 

Ο κ. Δένδιας απάντησε σε ερώτηση αν ο Kώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί από μόνος του να λύσει το θέμα όταν αυτά ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ, «Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια να λυθεί ένα ζήτημα -ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία. Όμως, ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα και στους πελάτες τους – δανειολήπτες και δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με το νομοθετικό πλέγμα αυτών των σχέσεων, το οποίο θα έχει σαφώς ευρύτερο και δεσμευτικό χαρακτήρα».

 

Επισήμανε την ανάγκη για «μια ολιστική προσέγγιση, που να αφορά στο σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων» και υπογράμμισε ότι «η βούλησή μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. ‘Αλλωστε, ένα κύμα μαζικών πλειστηριασμών δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανέναν, καθώς θα συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη μείωση τις τιμές στην αγορά ακινήτων».

 

Σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι σημειώνει πως αποτελεί ατζέντα επιστροφής στην ομαλότητα και όχι ατζέντα διαχείρισης μιας έκτακτης κατάστασης, υπενθύμισε ότι τάσσεται κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα .

 

Καμία αναφορά για «μπαταχτζήδες» δανειολήπτες, ούτε για συγχωροχάρτι σε όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Ή αντιλήφθηκε ότι σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ελάχιστοι, ή κάποιος του εξήγησε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να βρει και τιμωρήσει όσους είναι κακοπληρωτές.

 

Danioliptes.gr