Η Eurobank προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια…

του Άγγελου Αγγελίδη

Έχοντας ‘στύψει’ την επιχειρηματικότητα και επιβάλλοντας σκληρούς όρους στα δάνεια που έδινε στις επιχειρήσεις, η Eurobank αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να… ξεφορτωθεί τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια!

 

Προσπαθεί να τα πουλήσει σε ξένα επενδυτικά σχήματα. Φυσικά, αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για τους επιχειρηματίες που είχαν πάρει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα και αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην αποπληρωμή του, λόγω της κρίσης. Πλέον, θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση (αν αυτή καταστεί εφικτή) με ξένες εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία.

 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, η συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας του ομίλου. Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, υπογραμμίζοντας ότι η πώληση χορηγήσεων από τον τομέα της επιχειρηματικής πίστης είναι μία από τις εναλλακτικές επιλογές που εξετάζει η διοίκηση της Eurobank για τη διαχείριση των ”κόκκινων” δανείων.

 

Προσθέτουν πάντως πως σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να προδικαστεί η οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Όπως εξηγούν, «στόχος μας είναι διερευνήσουμε το ενδιαφέρον της αγοράς και να δούμε σε τι τιμές μπορούμε να απαλλαγούμε από προβληματικές χορηγήσεις. Ακολούθως θα κάνουμε τους υπολογισμούς μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα αποτελέσματα των stress tests και θα αποφασίσουμε».

 

Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η διοίκηση της Eurobank. Μόλις πριν λίγες ημέρες η τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης πώλησης της θυγατρικής της στην Ουκρανία, έναντι συνολικού τιμήματος 95 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα μέσα στο έτος η τράπεζα προχώρησε στην πώληση του 13,5% της Eurobank Properties έναντι 119 εκατ. ευρώ.

 

Λαμβανομένων υπόψη των ενεργειών αυτών, τα κεφάλαια κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET 1 – Basel III) ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ ή 17,8% επί του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος του Β ́ τριμήνου 2014.

 

Danioliptes.gr