«Πελώρια η ζημιά για τους ροδακινοπαραγωγούς»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αρ.πρωτ. 2127/01-09-2014) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ροδακινοπαραγωγών».

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

«Το ρωσικό εμπάργκο έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τη διάθεση της φετινής παραγωγής, αλλά και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Έστω κι αν η Κομισιόν αποδεχτεί πλήρως τα τέσσερα σημεία της ελληνικής πρότασης για τους ροδακινοπαραγωγούς (εξομοίωση μεμονωμένων παραγωγών με τους οργανωμένους, επέκταση προορισμών απόσυρσης, δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών οργανώσεων παραγωγών με ένα ισοδύναμο σχήμα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος, αύξηση του ποσού που κατανέμεται στην Ελλάδα υπολογισμένο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας), τα ποσά που κατανέμονται -ακόμα κι αν διπλασιαστούν ή και τριπλασιαστούν- είναι κυριολεκτικά «ψίχουλα». Η ζημία είναι έτσι κι αλλιώς πελώρια και δεν ικανοποιείται με οποιαδήποτε αποζημίωση.

Εκτός των κινήσεων που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τους παραγωγούς της.

Επειδή το εμπάργκο και η αδυναμία διάθεσης των ροδάκινων θέτει ζήτημα επιβίωσης των ροδακινοπαραγωγών.

Επειδή τίθεται πιεστικά το ζήτημα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Θα καταβληθούν απευθείας οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν οι ροδακινοπαραγωγοί να ανταποκριθούν όσο γίνεται στις υποχρεώσεις τους;

2) Θα αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι αμέσως από τον ΕΛΓΑ;

3) Θα υπάρξει πάγωμα των εισφορών προς το δημόσιο για όσους ζημιώθηκαν από το εμπάργκο;

4) θα υπάρξει πάγωμα των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες;»