Επιχείρηση αφανισμού των δώρων στον ιδιωτικό τομέα..

του Άγγελου Αγγελίδη

Με διάφορους τρόπους η εργοδοσία προσπαθεί να περάσει την μονομερή κατάργηση της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, να κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας.

 

Από ότι φαίνεται, με τους μισθούς των 450 ευρώ, τα συγκεκριμένα δώρα ήταν… βαρίδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα! Σαν να έφταιγαν τα δώρα που η οικονομία δεν έχει καταφέρει να κάνει επανεκκίνηση και οι επιχειρήσεις έμειναν κολλημένες. Από ότι φαίνεται, η εργοδοσία κάνει ότι μπορεί για να στραγγίξει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Μόνο που η κοντόφθαλμη αυτή πρακτική δεν διαβλέπει ότι σε λίγο καιρό οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που η εργοδοσία παρέχει!

 

Στο υπουργείο εργασίας κατατέθηκαν δύο επιχειρησιακές συμβάσεις στις οποίες υπάρχει «ρήτρα» για την αυτόματη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κάδους της εστίασης και των μεταφορών.

 

Η πρώτη σύμβαση, όπως αποκαλύπτει η «Ημερησία», προβλέπει την καταβολή των δώρων εορτών «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη» και μάλιστα θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων) προβλέψει τη διατήρησή τους. Δηλαδή η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

 

Στη δεύτερη σύμβαση υπάρχει συμφωνία για καταβολή των μισθών και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. καθώς όπως αναφέρεται σε άρθρο της μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία.

 

Από την άλλη πλευρά στο υπουργείο Εργασίας έχουν κατατεθεί και άλλες επιχειρησιακές συμβάσεις που ορίζουν ότι σε περίπτωση κατάργησης, δια νόμου, των δώρων, αυτά θα ενσωματωθούν στους μισθούς.

 

Danioliptes.gr