Στα σκαριά νέο μνημόνιο;

του Άγγελου Αγγελίδη

Οι γερμανοί αρχίζουν από τώρα να καλλιεργούν το κλίμα για την επιβολή ενός νέου μνημονίου, το οποίο θα ανατινάξει ότι κοινωνική δομή έχει απομείνει στη πολύπαθη Ελλάδα. Εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας, με τις ευλογίες πάντα του Βερολίνου.

Άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη τις “διαρροές” στον τύπο για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αν το ζητήσει η ίδια. Αυτό άφησε να εννοηθεί ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή στο Μιλάνο.

 

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της Τρόικα και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εντός του Οκτωβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

 

Οπως σημειώνεται, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το ελληνικό σχέδιο, αναφέρει ο συντάκτης, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

 

Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την ανταπόκριση, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος, ωστόσο, εκτίμησε επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό» είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων». «Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν, μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές, να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010».

 

Danioliptes.gr