Το ταμείο είναι μείον

του Άγγελου Αγγελίδη

Ανίκανοι ακόμη και να μαζέψουν τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για φορολογικές παραβάσεις είναι οι κυβερνώντες.

Πανηγυρίζουν και βγαίνουν στα ΜΜΕ διαλαλώντας ότι επέβαλαν “Χ” πρόστιμα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά στα κρατικά ταμεία δεν μπαίνουν παρά μόνο… ψίχουλα! Ούτε για τα αυτονόητα δεν είναι ικανό το κράτος.

 

Οι εισπράξεις στα κρατικά ταμεία από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φορολογικές και παρόμοιες παραβάσεις είναι πενιχρές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εισπράττεται μόλις το 5,2% των προστίμων. Το υπόλοιπο 94,8% χάνεται μεταξύ των λιστών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και των φορολογικών δικαστηρίων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 17,6 δισ. ευρώ που επιδικάστηκαν έως το τέλος του 2013, εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα μόλις 913,4 εκατ. ευρώ. Στα αρχεία των διοικητικών δικαστηρίων, εκκρεμούν 75.871 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις από τις οποίες οι 2.528 προέκυψαν στην αρχή του 2014.

 

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, πάντως, σε εγρήγορση, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στις αποκαλούμενες υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Από τη λίστα με τα εμβάσματα, ολοκληρώθηκαν 420 υποθέσεις και είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε άλλες 100 περιπτώσεις. Από τις έως τώρα έρευνες, τα ποσά προς είσπραξη υπολογίζονται στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του ΚΕΦΟΜΕΠ είναι να έχουν κλείσει 720 υποθέσεις ως το τέλος του έτους.

 

Από τον κατάλογο με τις «offshore» εταιρείες, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε πάνω από 100 υποθέσεις και προς είσπραξη είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται στα χέρια των ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, 35 υποθέσεις.

 

Το θέμα δεν είναι να βάζεις υπέρογκα πρόστιμα και τελικά να μην παίρνεις ούτε ευρώ. Αντίθετα, η λογική επιτάσσει να επιβάλλονται πρόστιμα στο μέτρο του φυσικού, ώστε να μπορεί και ο παραβάτης να τα αποπληρώσει. Ποιος ο λόγος να επιβάλεις 100.000 ευρώ σε έναν συνταξιούχο που παίρνει 500 ευρώ το μήνα; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάρεις αυτά τα χρήματα;

 

Danioliptes.gr