Περίεργα, πολύ περίεργα πράγματα

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που πέρασαν σε μια νύχτα στη Eurobank και γιατί χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι καταγγέλλουν πως ετοιμάζονται δεσμεύσει ποσών από τους λογαριασμούς τους;

 

Περίεργα, πολύ περίεργα πράγματα συνέβησαν στη ΔΕΘ. Μαθαίνουμε λοιπόν πως ο πρωθυπουργός, δίχως προηγούμενη συμφωνία με την «τρόικα» και από λάθος του λογογράφου του κ. Πτωχού, περιέλαβε στην ομιλία του ελαφρύνσεις σε ό, τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα ακίνητα. Όταν όμως η εξαγγελία αυτή έφθασε στα αφτιά του υπουργού Οικονομικών, αιφνιδιάστηκε, με συνέπεια το Μαξίμου να ζητήσει «να μαζέψουν» και με κομψό τρόπο να πάρουν πίσω την πρωθυπουργική υπόσχεση.

 

Παρενέβη, όμως, ο ψύχραιμος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης που υποστήριξε πως «θα γίνει χαμός» αν η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά παραδεχτεί πως έκανε γκάφα και αθετεί τις υποσχέσεις της. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός είναι εκνευρισμένος με το οικονομικό επιτελείο και φαίνεται πως η χημεία του με τον κ. Χαρδούβελη δεν είναι η καλύτερη.

Πολύ κακά εξελίχθηκαν οι επαφές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές στο Παρίσι. Παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί «ήπιου κλίματος», ο ινδός εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρισί Γκογιάλ προσέβαλε ανοικτά τον έλληνα υπουργό Οικονομικών όταν ο τελευταίος επιχείρησε με ύφος καθηγητή να του κάνει μαθήματα οικονομίας. Την κατάσταση έσωσε ο Σταύρος Παπασταύρου, που ήταν ο μόνος… επιθετικός της ελληνικής ομάδας.

Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι πρόσφατες επισημάνσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αναφορικά με το ΕΤΕΑΝ και την ανάγκη να προκύψει μέσα από αυτό μια ουσιαστικά αναπτυξιακή τράπεζα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη συνεργασία της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), μέσω της οποίας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες.

 

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έχει έλθει σε επαφές μεγάλους τεχνοκράτες ώστε να δοθεί τεχνογνωσία και να προχωρήσει η δημιουργία  αυτού του νέου φορέα άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι τις αρχές του  2015. Απορρίφθηκε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου του Συνεταιρισμού Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών ΣΕΗΟΣ Euronics.

 

Είχε καταθέσει επίσημο αίτημα στις αρχές του χρόνου  και στο πλαίσιο της διαδικασίας είχε λάβει προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές του. Η όλη  υπόθεση έχει και πολιτικές άκρες καθώς υπάρχουν και φορολογικές απολήξεις με σημαντικά χρέη στην Εφορία και το ΙΚΑ. Είναι μια εταιρεία που ήδη παίρνει κρατικές δουλειές, αν και θεωρείται ένα από τα γνωστά «κοράκια» στην αγορά εργασίας.

 

Μια εταιρεία η οποία, όπως είχαμε γράψει, κάνει παρέα με τον ΟΑΕΔ προγράμματα, αν και ο θεσμικός της ρόλος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Όμως, η Manpower (περί αυτής ο λόγος) ξεπληρώνει με άλλον τρόπο την εμπιστοσύνη που κάποια κυβερνητικά στελέχη της δείχνουν.

 

Συγκεκριμένα, με δήθεν έρευνές της, η εν λόγω πολυεθνική φτιάχνει κλίμα υπέρ της κυβέρνησης. Γιατί το λέμε αυτό; Διαβάσαμε πως «η εμπιστοσύνη των εργοδοτών στην Ελλάδα ενισχύεται σταδιακά για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης».

Μάλιστα, η πολυεθνική τονίζει πως «με τον Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης να διαμορφώνεται στο +8%, σε συνέχεια της εποχικής του προσαρμογής, οι εκτιμήσεις των ελλήνων εργοδοτών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το 4ο τρίμηνο του2008, σημειώνοντας για περισσότερο από δύο χρόνια συνεχή βελτίωση».

 

Και η… αισιόδοξη αυτή έρευνα συνεχίζει πανηγυρικά αναφέροντας πως «οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το 4ο τρίμηνο του 2014» και λοιπά αισιόδοξα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Όλα όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της ανεργίας, αρκεί μια πολυεθνική να κάνει δουλειές με τον ΟΑΕΔ και το Δημόσιο.

Λεφτά υπάρχουν. Απόδειξη ο ηλεκτρονικός Ανοικτός Διεθνής Διαγωνισμός Επικοινωνίας, συνολικού προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ (!), για την επιλογή αναδόχου ή αναδόχων στο πλαίσιο του έργου: «Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα και για θέματα εφαρμογής των πολιτικών του ΥΠΕΚΑ», με δικαιούχο τη Διεύθυνση Οργάνωσης, πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Λεφτά στον βρόντο, την ώρα που ο κόσμος δεν έχει να φάει και πάει στα συσσίτια.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας κατακύρωσε στην Intrasoft International, σύμφωνα με πληροφορίες, την πραγματοποίηση του έργου «Κεντρικές Υπολογιστικές Υποδομές της ΚτΠ ΑΕ – Κόμβος G-Cloud της ΓΓΠΣ».

 

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια εξοπλισμού, τυποποιημένου λογισμικού και εφαρμογών, καθώς επίσης και το σύνολο των δραστηριοτήτων, εργασιών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση και θέση σε πλήρη τεχνική και επιχειρηματική λειτουργία των δύο υπολογιστικών κέντρων.

 

Προσφορές είχαν επίσης υποβληθεί από τις εταιρείες Bull, Logicom Solutions, Uni Systems και τις ενώσεις εταιρειών OTE-Performance Technοlogis και Space Hellas-Singular Logic. Το τίμημα της αξίας του έργου ανέρχεται στα 10.230.893,46 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

 

Γράφει ο ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΗΣ από Το Παρόν