“Όχι” σε όλα όσα λέει ο Τσίπρας

Να αποδομήσουν πλήρως κάθε επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρούν από την κυβέρνηση σε μία συντονισμένη προσπάθεια των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης κ.λπ.

 

Όπως γράφει σήμερα το Ποντίκι, σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκε κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο να υπάρξει «σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια, όπως ακριβώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχαία Αθήνα, με την ονομασία σεισάχθεια έμεινε γνωστή η νομοθετική ρύθμιση των χρεών από το Σόλωνα. Με τον νόμο αυτό όλα τα χρέη διαγράφτηκαν, και όλοι οι δούλοι απελευθερώθηκαν.

 

Πριν την απαγόρευσή της από το Σόλωνα, στην Αθήνα ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη: ένας πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε την ελευθερία του.

 

Δεν διευκρινίζει ωστόσο, ποιες από όλες τις λύσεις και τα σχέδια που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει προκειμένου να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα ποσά, το ύψος των οποίων έχει φτάσει ήδη στα 80 δισ. ευρώ.

 

Άλλωστε ο κίνδυνος επιπλέον ανάγκης για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών παραμένει σε περίπτωση διευθέτησης των ιδιωτικών δανείων.

Είναι ξεκάθαρη η διαφορετική αντίληψη και στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η μια πλευρά (ΣΥΡΙΖΑ) τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου στη διοίκηση των τραπεζών, ενώ η πλευρά της Ν Δ. προφανώς δεν θέλει να ακούει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Τώρα ποια από όλες τις λύσεις θα προκριθεί τελικά ως η πιο σωτήρια, ουδείς γνωρίζει. Άλλωστε, η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη το οκ αλλά ούτε και οι τράπεζες που δεν μπορούν ακόμη να πουν με σιγουριά το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστούν.

 

Danioliptes.gr