Οι τράπεζες προετοιμάζονται…

Το χρόνο για να θωρακιστούν επαρκώς για το ακραίο σενάριο δίνει η κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες. Οι πρώτεςεκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες και ότι οι τράπεζες δεν θα πάρουν άλλα κρατικά κεφάλαια. Η ΕΚΤ δίνει ικανοποιητικό διάστημα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Δηλαδή εφόσον μια τράπεζα χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να ενημερώσει για το πώς θα το κάνει μέσω ενός σχεδίου που θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που προκύπτουν από το βασικό σενάριο θα πρέπει να αντληθούν μέσα σε 6 μήνες, ενώ για αυτές που προκύπτουν από το δυσμενές, το χρονοδιάγραμμα επιμηκύνεται στους 9 μήνες. Οι δράσεις μιας διοίκησης μιας τράπεζας θα μπορούσαν να είναι συνδυαστικές. Θα μπορούσε δηλαδή να βγει στις αγορές για κάποιο συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίων και παράλληλα να πουλήσει κάποια δραστηριότητά της για να καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτεί η ΕΚΤ.

Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι οι ζημίες που προκύπτουν από την αξιολόγηση των προβληματικών δανείων που έκανε η ΕΚΤ (Asset Quality Review) απορροφώνται με άνεση από τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών. Και προσθέτουν ότι η «παρτίδα» θα «παιχτεί» στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων μακροοικονομικών καταστάσεων και τις παραδοχές που θα λαμβάνει υπόψη του το μακροοικονομικό σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί.

Αναδιάρθρωση

 

 Ήδη οι τράπεζες προετοιμάζονται για την υλοποίηση ορισμένων από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της. Όπως εξήγησε,  στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να αρχίσουν διαδικασίες επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διαθέσει πρώτα το 20% μέσω δημόσιας προσφοράς στο τουρκικό χρηματιστήριο και σε επόμενη φάση, εφόσον χρειαστεί, ακόμη ένα 20%, δηλαδή συνολικά το 40%, από το οποίο φιλοδοξεί να λάβει περί το 1 δισ. ευρώ. Το πλάνο αναδιάρθρωσής της προβλέπει μείωση της παρουσίας στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM), καθώς και σε άλλες αγορές όπου διατηρεί μικρή παρουσία (π.χ. Ν. Αφρική). Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει τις διαδικασίες ώστε να διαθέσει αρχικά το 20% της Finansbank.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η επίτευξη -όσο το δυνατόν συντομότερα- των συνεργιών από τις 6 τράπεζες που απορρόφησε κατά τη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου. Έχει ήδη πουλήσει την ΑΤΕ Ασφαλιστική, ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσής της προβλέπει τη διατήρηση της παρουσίας που έχει στην αγορά της Κύπρου, τη μείωση της έκθεσης στα Βαλκάνια και την πώληση της αιγυπτιακής θυγατρικής της.

Όσον αφορά τη Eurobank, στις 14 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με εταιρείες του ουκρανικού ομίλου Delta Bank σύμβαση πώλησης της θυγατρικής της στην Ουκρανία «PJSC Universal Bank» και μεταβίβασης ουκρανικών στοιχείων ενεργητικού έναντι συνολικού τιμήματος 95 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή, που θα έχει αρνητική επίπτωση περίπου 5 μονάδων βάσης στον δείκτη Common Equity Tier 1 της Eurobank, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και τελεί υπό τις συνήθεις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές και την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει προ καιρού πουλήσει τις θυγατρικές της σε Πολωνία και Τουρκία.

Η Alpha Bank θα επιχειρήσει να κρατήσει τη ρουμανική θυγατρική της και εκείνη της Κύπρου. Η τράπεζα προτίθεται να κλείσει περίπου 20 καταστήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός του έτους, περιορίζοντας περαιτέρω τον αριθμό του προσωπικού της. Πέρυσι έκλεισε στο εξωτερικό 33 καταστήματα και μείωσε το προσωπικό της κατά 650 άτομα.

 

Danioliptes.gr