Τα οφέλη για τις τράπεζες από τον αναβαλλόμενο φόρο

Περισσότερες επιλογές για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

 

Περισσότερες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών εν όψει των stress tests και μείωση των πιθανοτήτων χρησιμοποίησης του αποθέματος των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρέχει, συμφωνά με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η τροπολογία για την προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

 

Παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία που αποσυνδέει την προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών από τη μελλοντική κερδοφορία τους, ο κ. Χαρδούβελης αναγνώρισε ότι η ρύθμιση σχετίζεται άμεσα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) της ΕΚΤ. Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι κύριος στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις άλλες χώρες του Νότου και εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες αλλαγές του νομικού πλαισίου τους.

 

Απεξάρτησαν δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από τη μελλοντική κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων τους με σκοπό να συνεχίσει να προσμετράται στα ίδια κεφάλαια.
 

«Καμπανάκι» για διαρροές

Προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ερευνήσουν οποιαδήποτε διαρροή ή φήμη για τα αποτελέσματά τους στις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ έχει αποστείλει η ESMA, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις τράπεζες που μετέχουν στους ελέγχους, κατά τις οποίες θα αποκαλύψει μέρος των αποτελεσμάτων, πριν από την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου. Οι εθνικές εποπτικές αρχές πρέπει να αναλάβουν το δύσκολο έργο να δώσουν στις τράπεζες αρκετό χρόνο να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αποτρέψουν πιθανές διαρροές. Η ESMA έστειλε επιστολή στις εθνικές εποπτικές αρχές στις 9 Σεπτεμβρίου, στην οποία δίνει οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι μέσω της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου «περιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες» των ελληνικών τραπεζών μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης της ΕΚΤ.

 

«Σε περίπτωση που χρειαστούν, τα αναγκαία κεφάλαια θα είναι λιγότερα και επομένως θα μπορούν πιο εύκολα να αναζητηθούν από τον ιδιωτικό τομέα», διασαφήνισε ο κ. Χαρδούβελης. Επίσης, σημείωσε με έμφαση ότι η ρύθμιση μειώνει την πιθανότητα ενεργοποίησης του αποθεματικού των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. «Αν δεν αναγνωριζόταν ο αναβαλλόμενος φόρος αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική χρήση του αποθέματος του ΤΧΣ. Αυτό είναι κάτι που ασφαλώς δεν το επιθυμούμε», ξεκαθάρισε.

Συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες καθίστανται πιο ελκυστικοί επενδυτικοί στόχοι «προσαυξάνοντας δυνητικά και το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης για τα ποσοστά που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες». Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της τροπολογίας, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η ρύθμιση είναι «καθαρά θεωρητικού περιεχομένου». Ανέφερε δηλαδή ότι το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει μεν «δωρεάν» τη δέσμευση ότι θα καταβάλει το ίδιο το ποσό που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά εξήγησε ότι αυτή η πιθανότητα είναι απίθανη.
 

Την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και με διαφορετική επιχειρηματολογία.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Συνολικά κεφαλαιακά οφέλη από 3 δισ. έως 5 δισ. ευρώ μπορούν να αποκομίσουν έως το Δεκέμβριο του 2016 οι ελληνικές συστημικές τράπεζες από τις προωθούμενες αλλαγές του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο τραπεζική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Μετά τις προωθούμενες αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο, για τα επόμενα δυο χρόνια τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, εκτιμά ο Θανάσης Δρογόσης της Pantelakis Securities.

«Η ιστορία της ελληνικής αγοράς είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ανίκανες να παράσχουν δάνεια λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετουμένων δανείων», δηλώνουν οι επενδυτικοί managers της SteppenWolf Capital.

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου είναι ένα ιδανικό σενάριο εάν συμβεί πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου και εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν του ς δείκτες Tier 1 και επίσης να αυξήσουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους εν όψει των stress tests της ΕΚΤ.

 

Των Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου και Γιώργου Σακκά από  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ