Ερώτηση για τις δηλώσεις Α. Γεωργιάδη από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκη

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά “με τη δημιουργία “τραπεζικού πανικού” από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ” κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει τα εξής: 
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών.
Κύριε Υπουργέ,

Όπως πιθανότατα έχετε πληροφορηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς περιστροφές, δήλωσε πως σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, προτίθεται να αποσύρει τις αποταμιεύσεις του από τα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και να τα μεταφέρει σε τράπεζες του εξωτερικού, προτρέποντας έτσι τους καταθέτες να πράξουν αναλόγως. 

Εξετάζοντας περιπτώσεις όπου έχει συντελεστεί, τραπεζικός πανικός, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Βουλγαρίας και των τραπεζών της Corporate  Commercial Bank και First Investment Bank, ο τραπεζικός πανικός είναι μια συνθήκη στην οποία λειτουργεί με κυρίαρχο ρόλο η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Η κρίση αυτή επιφέρει ως αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο συνεχούς απόσυρσης διαθεσίμων, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα το ή τα τραπεζικά ιδρύματα, να περιέρχονται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής και κατ’ επέκταση κατάσταση πτώχευσης.

Μάλιστα αντλώντας και πάλι, πληροφόρηση από την περίπτωση της γειτονικής Βουλγαρίας, το κράτος κινήθηκε εναντίον υπόπτων, για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, που οδήγησαν σε τραπεζικό πανικό, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές για να επιλυθεί το ζήτημα.

Στη χώρα μας η διαρκής εποπτεία από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θεωρητικά δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες για την μελλοντική ομαλή λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, ειδικά μετά τα επανειλημμένα stress tests στα οποία έχουν υποβληθεί όλες οι συστημικές τράπεζες. Εξαίρεση αποτελεί  το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο λειτουργεί ως  μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και οι όποιες σχετικές αποφάσεις, θα έχουν αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική.

Δυστυχώς ο κίνδυνος που μπορεί να δημιουργήσουν φήμες αντίστοιχες με αυτές, που προωθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., δεν τιθασεύονται και όταν διατυπώνονται από κυβερνητικά χείλη, είναι σίγουρο ότι δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα για το σύνολο των καταθετών, ως προς τη διασφάλιση των αποταμιεύσεών τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας ερωτάμε κ. Υπουργέ:
•    Σε μια περίοδο που οι πιέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα ενισχύονται, θεωρείτε σωστό να αποσύρει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη τους από αυτά;

•    Πως διασφαλίζετε νομικά η προστασία των καταναλωτών από περιπτώσεις τραπεζικού πανικού και αδυναμίας κάλυψης των αποταμιεύσεών τους;

•    Πως διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα από ενδογενείς συστημικούς κινδύνους, όπως είναι αυτός της συσσωρευμένης αστάθειας;

Ο ερωτών βουλευτής 
Αναγνωστάκης Δημήτρης”