Ρίχνοντας στον Καιάδα 2 στις 3 επιχειρήσεις «ρυθμίζουν» τις οφειλές

Με «τυρί» το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία προς τις επιχειρήσεις και «φάκα» την απειλή «αναβίωσης» ολόκληρης της οφειλής αν δεν αποπληρωθεί έστω και μία δόση, η κυβέρνηση ανάβει για πρώτη φορά το πράσινο φως με τον νέο νόμο για τα « κόκκινα» δάνεια για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σήμερα αναφέρει ότι το νομοσχέδιο είναι πλέον έτοιμο, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στις επιμέρους ρυθμίσεις που τους δίνουν το πάνω χέρι ώστε να επιλέξουν ποιες επιχειρήσεις θα σώσουν και παράλληλα να μπορούν να συμπαρασύρουν προς τα συμφέροντά τους και το Δημόσιο, και μένουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία έχει μεν συμφωνήσει «επί της αρχής», αλλά εγείρει επιφυλάξεις ως προς το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται τελικά η βάση μίας ενιαίας συμφωνίας με το νομοσχέδιο να αντιμετωπίζει όλες τις ληξιπρόθεσμες επιχειρηματικές οφειλές ως ενιαίο σύνολο. Δηλαδή, μια εταιρεία θα μπορεί να ρυθμίσει, με μια ενιαία συμφωνία με τους πιστωτές της, τόσο τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια (επιμήκυνση, διαγραφές τόκων, αύξηση δόσεων ή ακόμη και διαγραφές κεφαλαίου κ.ά.) όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Για το Δημόσιο θα απαγορεύεται ρητά η διαγραφή χρεών από φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μη απόδοση ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά., για πρώτη φορά όμως θα μπορεί να γίνει κούρεμα όλων των προσαυξήσεων και των προστίμων που επιβαρύνουν τη συνολική οφειλή. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπεται ότι θα μπορεί να γίνεται σε βάθος δεκαετίας και μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις.

 

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος θα είναι έκτακτου χαρακτήρα και θα έχει ισχύ μόνο για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2015, ενώ θα αφορά μικρό αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ρύθμισης «κόκκινων» δανείων και λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια θα αφορά περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν περί τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια (έως 9 εργαζόμενοι και τζίρος μικρότερος από 1 εκατ.ευρώ) και περίπου 10.000 μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Το σύνολο, όμως, των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ξεπερνά τις 700.000, εκ των οποίων πάνω από 350.000 έχουν συσσωρευμένες οφειλές, είτε αυτές είναι δάνεια, είτε οφειλές στον OAEE, στο ΙΚΑ κ.α., είτε στην εφορία. Πρακτικά, μόνο το 1/3 των υπερχρεωμένων σήμερα επιχειρήσεων θα έχει την ευκαιρία να «διασωθεί».

 

Danioliptes.gr