Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των «κόκκινων» δανείων και της μαύρης τρύπας του ΟΓΑ βρίσκεται μεγάλη μερίδα των αγροτών. Με το συνολικό άνοιγμα και στις δύο περιπτώσεις να προσεγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ, οι «κόκκινοι» αγρότες βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Από τη μία οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ παραμένουν στον «πάγο» και από την άλλη «θολό» παραμένει το τοπίο για τον τρόπο που θα επιλέξει το οικονομικό επιτελείο να χειριστεί τους περίπου 260.000 οφειλέτες, ώστε να καλύψει το κενό των 800 εκατ. ευρώ του ΟΓΑ.
Την έντονη δυσαρέσκεια του για την κωλυσιεργία που καταγράφεται στην ενεργοποίηση δυσαρέσκειας των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια εκφράζει ο αγροτικός κόσμος, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακές κινήσεις του Φεβρουαρίου από πλευράς κυβέρνησης για να αποκλιμακωθούν οι τότε κινητοποιήσεις. Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική, εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι «τη δεδομένη χρονική περίοδο γίνονται προσπάθειες να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα “κουρέματος” οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στον πρωτογενή τομέα όλες οι ρυθμίσεις εξακολουθούν να μένουν στα χαρτιά».
Σε ομηρία οι παραγωγοί
Αναλυτικότερα, ανενεργός παραμένει ο νόμος για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων ληξιπρόθεσμων δανείων των αγροτών εννέα μήνες μετά την ψήφισή του, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας.
Και αυτό γιατί, μολονότι τον Ιανουάριο ψηφίστηκαν ρυθμίσεις-«ανάσα» για τον αγροτικό κόσμο, που προβλέπονται στο άρθρο 70 του νόμου 3452/2014 (ΦΕΚ32 All/02/214), οι οποίες μάλιστα είχαν αποτελέσει μήλον της Έριδος μεταξύ 39 βουλευτών, καθώς για το εν λόγω ζήτημα κατατέθηκαν στη Βουλή την ίδια μέρα δύο παρεμφερείς τροπολογίες τόσο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσο και από το ΠΑΣΟΚ, έως σήμερα η απαραίτητη εφαρμοστική εγκύκλιος που θα ενεργοποιούσε τη διάταξη βρίσκεται ακόμα στα γραφεία των συναρμόδιων υπουργείων και δη στου υπουργείου Οικονομικών.
Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποίησε χθες με εκπροσώπους του Τύπου, ο νέος υποδιοικητής του ΟΓΑ Κανέλλος Τούντας ανέφερε ότι «θα ήταν μία σημαντική οικονομική ανάσα για τον ΟΓΑ η ρύθμιση από την πλευρά της πολιτείας των οφειλών των αγροτών προς τον Οργανισμό.
Ετσι και ο ΟΓΑ θα ενισχύσει τα έσοδα του αλλά και οι αγρότες θα διευκολυνθούν σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρακράτησης από τις επιδοτήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών, ανέφερε ότι παρακολουθείται στενά το θέμα και ο ΟΓΑ θα τοποθετηθεί εάν και εφόσον ζητηθεί η γνώμη του.
Σύμφωνα, μάλιστα, με απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε τον Ιούλιο ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, «επισπεύδον υπουργείο είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή του άρθρου 70 εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών».
Φόβοι για κατασχέσεις
Σε αυτό το περιβάλλον, συνεχίζει το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο χρόνος τρέχει εις βάρος τουλάχιστον 15.000 αγροτών – κτηνοτρόφων, οι οποίοι βλέπουν τις οφειλές τους να διογκώνονται, με τους τόκους να «τρέχουν», ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, οι «κοκκινισμένοι» αγρότες ανησυχούν και για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων, καθώς η «κακή» ΑΤΕ φέρεται ότι διατηρεί το δικαίωμα εγγραφής αναγκαστικής υποθήκης χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη.
Παράλληλα, γρίφος παραμένει το ακριβές ύψος των ενυπόθηκων δανείων τα οποία υπάγονται στις σχετικές ρυθμίσεις, που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν γενναίο «κούρεμα» στις προσημειώσεις και παράταση αποπληρωμής χρονικής διάρκειας πέντε έως δέκα ετών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ, ή το 20% του συνόλου όσων είχε χορηγήσει η παλιά Αγροτική Τράπεζα, τα οποία και δεν μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση. Πάντως, παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερες οφειλές, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, ή και για ακόμα πιο περιορισμένο άνοιγμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους εκκαθαριστές.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια της θητείας του οποίου ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 15.000 έως 17.000 αγρότες, με συνολική υποθηκευμένη αγροτική έκταση 500.000 στρεμμάτων.
Την ίδια ώρα, η κωλυσιεργία που καταγράφεται στην ενεργοποίηση των ρυθμίσεων κρατά δεμένα τα χέρια και των εκκαθαριστών της «κακής» ΑΤΈ, αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμούς, ούτε σε εισπράξεις.
Τα χρέη προς τον ΟΓΑ
Αντίστοιχα, σε αναβρασμό βρίσκονται περίπου 260.000 οφειλέτες του ΟΓΑ, από το σύνολο των 626.000 ασφαλισμένων στον Οργανισμό, καθώς εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν ξεκαθαρίζει με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να ρυθμιστούν και αυτά τα χρέη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αυτά του Ιουλίου, που είχε γνωστοποιήσει στο παρελθόν η διοίκηση του Οργανισμού, σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί περίπου 27.000 οφειλές.
Με γνώμονα ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η ανησυχία των αγροτών επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με «κουρεμένες» επιδοτήσεις, ανεξάρτητα εάν μια τέτοια εξέλιξη «σκοντάφτει» στον κοινοτικό κανονισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα αρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης αναζητούν τον τρόπο ώστε να ξεπεραστεί το θέμα του ακατάσχετου των κοινοτικών επιδοτήσεων των αγροτών, καθώς και της δυνατότητας «κουρέματος» των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών ή και λοιπών εκκρεμοτήτων. Για το λόγο αυτό «τρέχουν» διάφορες αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχει ήδη προσκομίσει ο ΟΓΑ ανά ύψος, έτος και οφειλέτη.
Σημειώνεται ότι στο βαθμό που χρησιμοποιηθεί το μοντέλο συμψηφισμού που διέπει το ισχύον καθεστώς του ΕΛΓΑ μπορεί να υπάρξει παρακράτηση του ποσού που οφείλει ο αγρότης προς τον Οργανισμό σε ετήσια βάση, μόνο με δική του εξουσιοδότηση.
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΓΑ -που καλύπτει 696.000 συνταξιούχους-έχει λάβει 1,8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ήδη το 73,8% της συνολικής κρατικής συμμετοχής για το 2014.
Οι διατάξεις για ενυπόθηκα δάνεια
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 70, το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου , σύμφωνα και με αυτό που επιτάσσει η διεθνής τραπεζική πρακτική. Επίσης, εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς και η κύρια αποθήκη του παράγωγου. Επιπλέον, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα, τότε περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας. Κατόπιν αυτού, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη, σε διάστημα εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, εντός δύο ετών από την έγγραφη ενημέρωση του εκκαθαριστή, αυτό θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από πέντε έως δέκα έτη με επιτόκιο 3%. Σημειώνεται ότι η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου θα καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.
Εφόσον, το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη, τότε στη σύμβαση που θα κάνει με τον οφειλέτη η τράπεζα, η τελευταία μπορεί να απαιτήσει την εκχώρηση του μισθώματος σε εκείνη, μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο.
Τα αγροτικά ακίνητα θα εκμισθώνονται για διάστημα τριών ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τιμή εκκίνησης που θα αντιστοιχεί στην ετήσια δόση εξόφλησης του νέου δάνειου, όπως αυτή υπολογίζεται από τον εκκαθαριστή.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.