Ποιοι πήραν τα δάνεια των 23 δισ.ευρώ;

Νέες εξελίξεις δρομολογεί η διπλή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα που ζητάει να διερευνηθεί και να ριχτεί φως στην υπόθεση με το «μεγάλο φαγοπότι» των επιχειρηματικών δανείων που αποτιμάται στο ιλλιγιώδες ποσό των €23 δισ.

Πρόκειται για χορηγήσεις που είχαν δοθεί αφειδώς στο παρελθόν σε πολλούς επιχειρηματίες αλλά πλέον συγκαταλέγονται στα «κόκκινα δάνεια» που είναι ανεπίδεκτα εισπράξεων, γράφει σήμερα η εφημερίδα DEAL NEWS.

Αρχικά, ο Γραμματέας Διαφάνειας απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την πρώτη, στις 9 Ιουλίου της εφετινής χρονιάς και τη δεύτερη στις 18 του μηνός του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, ο Γιώργος Σούρλας επισκέφθηκε και το νέο «τσάρο» της οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη, προς τον οποίο επίσης κοινοποίησε τις σκέψεις του, δίνοντάς του και μια σχετική επιστολή.

 

Με τη διπλή αυτή παρέμβαση (προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομίας) ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, επικαλείται τις αναφορές που είχε κάνει προς την ειδική επιτροπή της Βουλής, πριν από λίγους μήνες, ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με αυτές, από το συνολικό ύφος των «κόκκινων» δανείων, τα 42 δισ. αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Από τα δάνεια αυτά, έχει προκύψει όπως αναφέρει ο Γιώργος Σούρλας ότι τα 23 δισ. έχουν ουσιαστικά χαθεί, καθώς δεν υπάρχει ελπίδα ανάκτησή τους από τις τράπεζες.

Τα ερωτήματα που θέτει ο Γραμματέας Διαφάνειας είναι να ερευνηθεί ποιοι επιχειρηματίες πήραν αυτά τα δάνεια, τι εγγυήσεις παρείχαν, σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι επιχειρηματίες που πήραν «τα δανεικά κι αγύριστα». Ζητάει επίσης να διερευνηθεί, αν κάποια από αυτά τα δάνεια, αντί να πάνε για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τα ενθυλάκωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και στη συνέχεια τα διοχέτευσαν οι τράπεζες του εξωτερικού. Ο Γιώργος Σούρλας, από το θεσμικό του πόστο που υπηρετεί τη Διαφάνεια, ζητάει ακόμη να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ταύτισης των επιχειρηματιών που πήραν τα 23 δισ. ευρώ, με ορισμένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
 

Τι απαντά ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας

 

Πριν από λίγες μέρες, στο γραφείο του Γραμματέα Διαφάνειας, έφθασε απαντητική επιστολή που υπογράφεται από το νέο υποδιοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Μουρμούρα. Στην εν λόγω επιστολή ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας λέει ότι «η δημοσιοποίηση τυχόν στοιχείων τα οποία ζητούνται δε μπορεί να γίνει, καθ’ ότι υπάρχει σε ισχύ μια νέα απαγορευτική διάταξη».

Διάταξη η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο (4261/14, ΦΕΚ Α-107, 5/5/2014). Ο υποδιοικητής προσθέτει ακόμη στην απαντητική επιστολή του, oτι μόνο προς τις εισαγγελικές αρχές μπορεί να δοθούν τέτοιου είδους στοιχεία.  Εφόσον υπάρχουν και εφόσον ζητηθούν αρμοδίως.

Εκ των πραγμάτων, ο κύκλος των εξελίξεων ανοίγει καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει την εισαγγελική παρέμβαση.
Υπάρχει άλλωστε και σχετική αναφορά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή που ζητάει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Πέραν τούτων, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Μάιο, υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θεσπίζεται το απόρρητο της κοινοποίησης στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος (εξαιρουμένων των δικαστικών αρχών). Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν « μέχρι τότε δεν υπήρχε η παραμικρή δέσμευση της τήρησης του απορρήτου, και εντέλει τι ήταν αυτό που κινητοποίησε την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να «θωρακιστεί» έναντι θεσμικών παραγόντων που θέτουν ερωτήματα και ζητούν απαντήσεις.

Αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα των «κόκκινων»- επιχειρηματικών δανείων, βρίσκεται μονίμως και στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας. Οι οποίοι είτε άμεσα, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ζητούν να γίνουν οι επιβεβλημένες ενέργειες, έναντι εκείνων που πήραν δάνεια και δεν τα έχουν αποπληρώσει. Από πληροφορίες που είχε και δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες η “Deal news”, προκύπτει ότι οι Τροϊκανοί έχουν στοχοποιήσει περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες που θεωρούνται η «πέτρα του σκανδάλου» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, ότι υπήρχαν 100 φάκελοι στα χέρια των Τροϊκανών, δεν αφορούσαν μόνο τα προβληματικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά περιελάμβαναν και την πλήρη ακτινογραφία των χορηγήσεων και των ενεχύρων που είχαν λάβει οι τράπεζες προς τις οποίες είχε διαμηνυθεί ότι πρέπει άμεσα να κλείσουν όλους τους «ανοικτούς λογαριασμούς».

Την ίδια στιγμή και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η «ομάδα κρούσης» (Task Force) υπό τον Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς την Τρόικα. Ο Ράιχενμπαχ έχει κατά κανόνα άριστη ενημέρωση, καθώς συναντάται συχνά – πυκνά και συζητά με Έλληνες επιχειρηματίες, αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά και ανώτερους παράγοντες των τραπεζών.
Τα «δανεικά κι αγύριστα» των επιχειρηματιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τους Τροϊκανούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που είναι σήμερα προβληματικές ή έχουν σβήσει από το «χάρτη», έχουν πίσω τους βασικούς μετόχους, με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Ζήτημα το οποίο διερευνάται και από τις τράπεζες για αρκετούς από τους επιχειρηματίες που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, αν και διαθέτουν αξιοσημείωτη, προσωπική, οικονομική επιφάνεια.
 

 

Danioliptes.gr