Η «λυπητερή» για τις τράπεζες από το stress tests

Στα 5,8 με 6,1 δισ. ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από θεσμικές πηγές και τράπεζες, το αρχικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από τα stress tests που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου.

Το αρχικό μεικτό ποσό σημαίνει κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών πριν να προστεθούν όλες οι παράμετροι που μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως η αναβαλλόμενη φορολογία που μετατράπηκε σε tax credit, προ προβλέψεων έσοδα, πλάνα αναδιάρθρωσης και άλλα.
Με βάση εκτιμήσεις το τελικό εκτιμώμενο ποσό θα διαμορφωθεί μεταξύ 2-3 δισεκ. ευρώ ως net capital losses δηλαδή ως καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες.

Τα 2-3 δισεκ. ευρώ αποτελούν εκτίμηση και όχι οριστικό ποσό κεφαλαιακής ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει σήμερα η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ωστόσο τρία θέματα προβληματίζουν σφόδρα τους έλληνες τραπεζίτες και τις θεσμικές πηγές. Ποια είναι τα θέματα αυτά που συνδέονται με τα stress tests;  Η Ελλάδα θέσπισε ως νόμο την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση, ωφελώντας τις τράπεζες με 500-600 εκατ κάθε μια.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει ενστάσεις για την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε tax credit και η ανησυχία είναι μήπως η ΕΚΤ δεν αποδεχθεί πλήρως το κεφαλαιακό όφελος περίπου 2,3 δισεκ. για τις τράπεζες αλλά μόνο το 50% ή μην θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική ενίσχυση.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει ενστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτιμηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή.

Η ακραία παραδοχή που έχει λεχθεί είναι ότι η ΕΚΤ προσπαθήσει να υπερκεράσει το tax credit στρεσάροντας περισσότερο του ενδεδειγμένου τις ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές στατικό σενάριο που έχει ως όριο core tier 1 στο 5,5%. Άρα το θέμα του tax credit δηλαδή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση δεν έχει ξεκαθαρίσει όσο ίσως πολλοί να νομίζουν.

Θεσμική πηγή αναφέρει ότι μια νέα πηγή προβληματισμού είναι ότι παραμένει ανοικτό ακόμη σε ποιο βαθμό θα οτρεσάρει η ΕΚΤ τα collaterals των ελληνικών τραπεζών. Είχε αυξήσει το haircut σε ορισμένα ακίνητα από 40% σε 47% αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι παράμετροι.

Τα stress tests για να αποκτήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία θα πρέπει κάποιοι να την πληρώσουν ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να μιλάει για αξιοπιστία.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι στο στόχαστρο.

‘Ενα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τις τράπεζες είναι το εξής:

Αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες π.χ. μια τράπεζα βρεθεί με κεφαλαιακό έλλειμμα 300 εκατ σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα ζητήσει ΑΜΚ 300 εκατ ή θα ζητήσει αύξηση μεγαλύτερης κλίμακας.

Τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, μια τράπεζα χρειάζεται για το δυσμενές σενάριο δηλαδή core tier 1 στο 5,5% με στατικές παραδοχές 300 εκατ για να φθάσει στο 5,5%; Η ΕΚΤ θα αρκεστεί μόνο στα 300 εκατ ή θα ζητήσει πολύ μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου; Υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες τέτοιας κλίμακας για τις ελληνικές τράπεζες που η ΕΚΤ να τις υποχρεώσει σε μεγαλύτερες AMIC; Μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΚΤ αμφισβήτησε την διαδικασία της μετατροπής της αναβαλλόμενης φορολογίας σε tax credit; Το θέμα αυτό προφανώς αφορά όλες τις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης και της Ελλάδος.
Το ερώτημα λοιπόν είναι η ΕΚΤ αποδέχεται μεν αλλά θέτει σοβαρές ενστάσεις για το tax credit και αυτό τι σημαίνει για τις τελικές αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών; Ο κίνδυνος αυτός έχει αποτιμηθεί και σε ποιο βαθμό από τους διεθνείς επενδυτές;

 

Danioliptes.gr