Ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές

Του Άγγελου Αγγελίδη

Στα 303,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 282,7 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Στο αντίστοιχο 9μηνο του 2013 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές αθροιζόμενες ανέρχονταν σε 645 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 236,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 66,7 εκατ. ευρώ.

 

Το Σεπτέμβριο σφραγίσθηκαν 1.255 ακάλυπτες επιταγές αξίας 14 εκατ. ευρώ, ενώ αποσύρθηκαν 4.529 απλήρωτες συναλλαγματικές  αξίας 6,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 16.295 τεμάχια, 47,88% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 42.944, καταγράφοντας μείωση 26,17% εν συγκρίσει με την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013.

 

Φυσικά, η μείωση στις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές δεν προήλθε από την έλευση της πολυπόθητης και πολυεξαγγελόμενης ανάπτυξης αλλά από την… ύφεση. Οι τράπεζες δεν δίνουν μπλοκ επιταγών ούτε στους «καλούς» και «αξιόπιστους» πελάτες τους, στραγγαλίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αγορά. Είναι οι ίδιες τράπεζες που έχουν λάβει πακτωλό χρημάτων και τη διάσωσή τους έχουν χρυσοπληρώσει οι έλληνες. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν επιθυμεί μία αγορά που να βασίζεται σε ακάλυπτες επιταγές ή απλήρωτες συναλλαγματικές. Αλλά, πόσοι από αυτούς τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν με άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς και χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, διεκδικούν σημαντικά ποσά από το κράτος, το οποίο αρνείται να πληρώσει; Δεν δίνει το κράτος «ακάλυπτη επιταγή» στους επιχειρηματίες όταν δεν επιστρέφει έγκαιρα τον φόρο ή δεν επιστρέφει σε λογικό διάστημα τον ΦΠΑ; Παρανομούν μόνο οι επιχειρηματίες κι όχι το κράτος; Αν το ίδιο το κράτος δεν αποκτήσει ρόλο «σοβαρού επιχειρηματία» τηρώντας τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας, τότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές… 

 

Danioliptes.gr