Τι αλλάζει η ΕΚΤ στα τραπεζικά δάνεια

Ρόλο «Μεγάλου Αδελφού» για όλα τα δάνεια των ελληνικών συοτημικών τραπεζών, αναλαμβάνει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της οποίας δρομολογείται ένα πιο αυστηρό και ενοποιημένο πλαίσιο συστηματικής παρακολούθησης.

 

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία θα εφαρμοστεί η αναλυτική καταγραφή τους μέσα από μια διαδικασία που παραπέμπει ευθέως στις πιστοποιήσεις τύπου ISO… Πέραν τούτων, τα δεδομένα και η γενική εικόνα των δανείων (όχι μόνο των παλαιών αλλά και των νέων) θα επικαιροποιούνται ανά δίμηνο, ενώ οι αναδιαρθρώσεις και τα προγράμματα ρυθμίσεων θα γίνονται στο εξής για μία και μοναδική φορά. Σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων σε ήδη ρυθμισμένα δάνεια, θα υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα που όταν εκπνέει, οι επιχειρήσεις θα περνούν άμεσα στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες παράλληλα θα προχωρούν στην οριστική διαγραφή των απαιτήσεών τους, από τις λογιστικές καταστάσεις τους.

Όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλάνο λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 του μηνός του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Έκτοτε, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, καθώς επίσης και οι άλλες 124 από τις συνολικά 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ελέγχονται σε μόνιμη βάση από την ΕΚΤ. Έχοντας πλέον ένα κοινό σύστημα ορισμού, αξιολόγησης και παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίσης και εκείνων που έχουν υποστεί ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις. Δεδομένα που δεν αφορούν βεβαίως μόνο την τρέχουσα κατάσταση, αλλά καλύπτουν και σε όσα θα προκύψουν μελλοντικά από τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν.

Τυπικά και ουσιαστικά τα πανευρωπαϊκά stress tests αποτελούν τον πιο ουσιαστικό και ολοκληρωμένο έλεγχο της υγείας των τραπεζών. Και τούτο ως πρώτο και καθοριστικό βήμα για την εν εξελίξει διαδικασία εναρμόνησης και ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος για την Ελλάδα. Διότι εξαιτίας της σφοδρής κρίσης, τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτιναχθεί στα 81,9 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων, ενώ υπάρχουν κι άλλα περίπου 27 δισ. «επίμαχων» δανείων και αφορούν εκείνα που έχουν υποστεί ρυθμίσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπήρξε γενικός έλεγχος των προβληματικών δανείων στο πλαίσιο των Ανά δίμηνο θα επικαιροποιούνται όλα τα στοιχεία για τα παλαιά και τα νέα προβληματικά δάνεια Μόνο μια φορά οι αναδιαρθρώσεις και τα προγράμματα ρυθμίσεων Άμεση εκκαθάριση για τις επιχειρήσεις που καθυστερούν ρυθμισμένες υποχρεώσεις Τα stress tests πρώτο βήμα για την αναλυτική χαρτογράφηση του ιδιωτικού χρέους stress tests. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία της BlackRock, η ΕΚΤ δεν περιορίστηκε τώρα στον ατομικό έλεγχο των «κόκκινων» δανείων ανά τράπεζα, αλλά εφάρμοσε την ενοποιημένη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι εξετάστηκε, για παράδειγμα, η συνολική «κόκκινη» οφειλή μιας επιχείρησης προς όλες τις τράπεζες και όχι το συγκεκριμένο «κόκκινο» δάνειο που βαρύνει μία εκ των τραπεζών.

Όπως όλα δείχνουν, τα προβληματικά δάνεια έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και πλέον υπάρχουν τα αναλυτικά δεδομένα τους, στη διάθεση της ΕΚΤ. Δεδομένα που αφορούν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, τις ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει, καθώς και άλλα επιμέρους στοιχεία. Σε αδρές γραμμές και στο πλαίσιο των stress tests η ΕΚΤ προχώρησε στο «μαρκάρισμα» των προβληματικών δανείων, τα οποία αφού πιστοποιήθηκαν στις λεπτομέρειές τους, θα παρακολουθούνται από εδώ και πέρα στενά.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η συντονισμένη αυτή καταγραφή έχει πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, τότε ευλόγως συνιστά την πρώτη κίνηση χαρτογράφησης του ιδιωτικού χρέους στην Ε.Ε. Κίνηση η οποία επιτρέπει στην ΕΚΤ να έχει πλήρη εικόνα για το πραγματικό συστηΤο «ορόσημο» της 26ης Οκτωβρίου και οι άλλες κρίσιμες ημερομηνίες Μια και μοναδική ανακοίνωση θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα αποτελέσματα των stress tests, ενώ όπως όλα δείχνουν τα τυχόν νέα στοιχεία που θα προκύψουν θα ανακοινώνονται από τις ίδιες τις τράπεζες. Τα ευρήματα της συνολικής αξιολόγησης, θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, (1 ώρα Ελλάδας), 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου. Η επιλογή της Κυριακής, δεν είναι τυχαία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, καθώς η ΕΚΤ θέλει να εξουδετερώσει τον όποιο κίνδυνο διαρροών, που θο μπορούσαν να προκαλέσουν επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση των μετοχών των 128 τραπεζών της Ε.Ε. Ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι τέσσερις ελληνικές (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank). Εκτιμάται ότι η τελική εικόνα θα είναι γνωστή οτουςτραπεζίτες, λίγες ώρες νωρίτερα.

 

Το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου. Τα αποτελέσματα αξιολόγησης για κάθε τράπεζα, θα δημοσιοποιηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ (esb.euroba.eu). Θα παρουσιαστούν σε τυποποιημένα υποδείγματα και θα κάνουν διάκριση, ανάμεσα στα όποια ελλείμματα διαπιστώθηκαν κατά την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς επίσης και στα ελλείμματα που προέκυψαν με βάση το κύριο και το δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής (stress tests).

 

Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν ακόμη και πρόσθετη πληροφόρηση, όπως είναι αυτή των αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν στη διάρκεια του 2014. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα ανακοινώσει επίσης την ίδια μέρα (26 Οκτωβρίου) τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests σπς χώρεςμέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημοσιοποίηση της άσκησης αντοχής, σηματοδοτεί κατ’ουσίαν και την επόμενη μέρα των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς η ΕΚΤ αναλαμβάνει μετέπειτα την εποπτεία τους. Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι τράπεζες και ειδικά οι ελληνικές, θα μπουν σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να υποβάλλουν τα νέα πλάνα τους, προκειμένου να αποσβεστεί ένα τμήμα από τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, αλλά και το πως θα καλυφθούν τα τυχόν κεφαλαιακά τους ελλείμματα. Γύρω από τα οποία γίνονται πολλές και αντικρουόμενες εκτιμήσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ουσιαστική πληροφόρηση από πλευράς ΕΚΤ, για το τι τελικά θα βγάλουν τα stress tests. Πηγές από την φραγκφούρτη αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια άλλη ανακοίνωση από την ΕΚΤ, πέραν αυτής των αποτελεσμάτων.

Με αυτό το δεδομένο, προφανώς οι ίδιες οι τράπεζες, αφού υποβάλλουν τα σχέδια τους και λάβουν απαντήσεις, θα προχωρήσουν σε επιμέρους ανακοινώσεις για ό,τι νεότερο προκύψει. Προς την κατεύθυνση κυρίως της πιθανής κεφαλαιακής τους ενίσχυσης και πως αυτή θα πραγματοποιηθεί, από τη στιγμή που θα απαιτηθεί. Όπως όλα δείχνουν, στις 10 Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις των τραπεζών, ενώ ένα μήνα αργότερα (10 Δεκεμβρίου) θα προκύψει η τελική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα έχουν χρονικό περιθώριο 6 και 9 μηνών από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από το βασικό και το αρνητικό σενάριο των stress tests. Δηλαδή, μέχρι τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2015 αντίστοιχα. Σαφώς, όμως, οι τράπεζες μπορούν να κινηθούν και νωρίτερα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι ελεγχόμενες και εύκολο να καλυφθούν με αυξήσεις κεφαλαίου.μικό ρίσκο, καθώς μπορεί πλέον να ανιχνεύει όλες τις «γκρίζες ζώνες», που ενδεχομένως να υπάρχουν στη μέχρι τώρα απεικόνιση των στοιχείων από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες μπορεί να καταφεύγουν και σε λογιστικά τρικ για «να κρύψουν ορισμένους σκελετούς στα ντουλάπια τους».

Εκ των πραγμάτων και σε ότι αφορά την Ελλάδα, μετά την 4η Νοεμβρίου, αναμένεται να μπει σ’ ένα πιο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης, καθώς οι συστημικές τράπεζες της χώρας μας, θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τον νέο οδικό χάρτη για τα προβληματικά δάνεια, που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε δύο μήνες οι τράπεζες θα «ραπορτάρουν» στην ΕΚΤ τα δεδομένα που αφορούν τα «κόκκινα» και τα ρυθμισμένα δάνεια, αρχής γενομένης από τα επιχειρηματικά.
Για τα οποία πλέον, οι ρυθμίσεις στο εξής θα είναι εφάπαξ, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρούν σε νέες βελτιώσεις των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης. Ιδιαίτερη πίεση όμως αναμένεται να ασκηθεί για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, για τα οποία εφόσον υπάρχουν καθυστερήσεις αποπληρωμής για ένα εξάμηνο θα κινούνται οι διαδικασίες ταχύτατης εκκαθάρισης των ανοιχτών λογαριασμών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Οι οποίες άμεσα θα μετοχοποιούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα τα διαγράφουν από τους ισολογισμούς τους, παίρνοντας παράλληλα στα χέρια τους τα «κλειδιά» των επιχειρήσεων. Με στόχο να τις αναμορφώσουν, να τις εξυγιάνουν και να τις ξαναπουλήσουν, όποτε και όπως αυτό καταστεί δυνατό. Κινήσεις, όμως, που ενδεχομένως θα έχουν κεφαλαιακές επιπτώσεις στις τράπεζες, αν οδηγηθούν σε οριστικές διαγραφές «κόκκινων» δανείων. Πιστεύεται, όμως, ότι οι επιπτώσεις αυτές θα «θεραπευτούν» σε σημαντικό βαθμό, από τις δρομολογούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που θεσπίζουν φορολογικά «μπόνους» για τις τράπεζες.

Στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ διαμορφώνονται να «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία συνιστούν το μεγαλύτερο βαρίδι για τις ελληνικές τράπεζες. Εξίσου σημαντικό βαρίδι αποτελούν και τα ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία μπήκαν ήδη στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και με βάση το νέο πλαίσιο οι τράπεζες θα κληθούν να συμπεριλάβουν όλα τα «ανοίγματά» τους.

 

Πηγή: Deal news