Κίνδυνος να μην καταβληθούν οι συντάξεις;

Του Άγγελου Αγγελίδη

Μαύρα μαντάτα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους συνταξιούχους καθώς έχουν στερέψει από ρευστό.

Μόλις 610 εκατομμύρια ευρώ έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν δεν φτάσουν, τότε δεν αποκλείεται να μην γίνει καταβολή των συντάξεων!

 

Συγκεκριμένα, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, προκειμένου να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστούν πρόσθετη επιχορήγηση, αφού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ είχε απορροφήσει ήδη το 85,6% της ετήσιας επιχορήγησης που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ο ΟΓΑ το 86,3% και ο ΟΑΕΕ το 106,3%!

 

Ο ΟΑΕΕ είχε υπολογίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων, που όμως εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές περιορίζονται γιατί μόνο ένας στους δύο πληρώνει, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, οι οποίες είχαν μέχρι τον Αύγουστο εκτοξευτεί στα 9,1 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει. Σημειώνεται πως 774.435 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ καταβάλλουν σήμερα εισφορές που καλύπτουν τις συντάξεις 342.606 ανθρώπων.

 

Έτσι, στον ΟΑΕΕ καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο έξτρα επιχορήγηση της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως με αντίστοιχο τρόπο θα καλυφθούν έως το τέλος του έτους και οι ανάγκες των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. Στον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί αποθεματικό ασφαλείας συνολικού ύψους 1,12 δισ. ευρώ. Από το αποθεματικό αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό 510 εκατ. ευρώ, με το αδιάθετο υπόλοιπο που θα καλύψει τις όποιες «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων να διαμορφώνεται στα 610 εκατ. ευρώ.

 

Η κατάσταση με το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει τραγική. Και είναι λογικό, όταν η ανεργία έχει εκτιναχθεί, όταν αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων και όταν ελάχιστοι πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ένα ακόμη δείγμα του success story που βιώνει η Ελλάδα…

 

Danioliptes.gr