Νέο team, μπας και μαζέψουν φόρους….

Του Άγγελου Αγγελίδη

Έχοντας αποτύχει στην συλλογή των φόρων, για τον απλούστατο λόγο γιατί οι έλληνες έχουν «στεγνώσει» από μετρητά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συγκρότησε επιτροπή από… Γκουρού, προκειμένου να καταλάβει γιατί δεν πιάνει τους στόχους!

Περιχαρής η ΓΓΔΕ κ. Σαββαϊδου ανακοίνωσε  ότι η περίφημη επιτροπή «σοφών» θα αποτελείται από εννέα ειδήμονες και θα διερευνήσει το πώς θα αυξηθεί εδώ και τώρα η αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών και φορεισπρακτικών μηχανισμών. Μάλιστα, καλείται να παραδώσει μέσα σε ένα μήνα το πόρισμα της!

 

Η… πρεμούρα της ΓΓΔΕ μπορεί να εξηγηθεί εάν ανατρέξει κανείς στα φρέσκα στοιχεία για τους ελέγχους και τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, απ’ όπου προκύπτει ότι με εξαίρεση τους ελέγχους στα άτομα μεγάλου πλούτου, έχουν χαθεί όλοι οι στόχοι με ορόσημο το Σεπτέμβριο! Η 9μελής ομάδα, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, θα πρέπει να βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη διενέργεια ελέγχων και τη λήψη μέτρων σε βάρος οφειλετών, “ξεχνώντας” τον παράγοντα της παραγραφής και προτάσσοντας το στοιχείο της μεγάλης εισπράξιμότητας. Συγκεκριμένα, πρέπει να “ξεσκονιστούν” οι διατάξεις που:

 

αφορούν στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ελέγχονται οι πλέον αποδοτικές από πλευράς φορολογικών εσόδων, για το Δημόσιο, υποθέσεις και
εμποδίζουν την απεμπλοκή του εισπρακτικού μηχανισμού από την επιδίωξη είσπραξης παραγραφόμενων οφειλών και τον προσανατολισμό αυτού στην επιδίωξη είσπραξης κυρίως οφειλών που παρουσιάζουν μεγάλη εισπραξιμότητα.

 

Επί της ουσίας το ζητούμενο είναι να πάψουν οι έλεγχοι και το κυνηγητό οφειλών σε υποθέσεις που χαρακτηρίζονται “νεκρές” φορολογικά. Αυτό είναι, άλλωστε, το μόνιμο σημείο τριβής με την Τρόικα, που επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι εάν δεν βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να ξεκινήσει η ουσιαστική φοροελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με βάση τους στόχους του Σεπτεμβρίου, από τη “δεξαμενή” των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έπρεπε να έχουν εισπραχθεί 1,5 δισ ευρώ, αλλά στα ταμεία έχουν μπει 1,336 δισ ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές έχει εισπραχθεί το 21% αλλά οι εισπράξεις περιορίζονται στο 14,16%. Στο πεδίο των ελέγχων, έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 375 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά “έκλεισαν” 283 υποθέσεις, ενώ και στους μερικούς ελέγχους αντί στόχου 510, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσαν 397. Η ευχάριστη έκπληξη είναι η υπεραπόδοση κυρίως του ΚΕΦΟΜΕΠ, με αποτέλεσμα ο δείκτης των ελέγχων σε άτομα μεγάλου πλούτου να φτάσει στους 547 έναντι στόχου 513.

 

Η ΓΓΔΕ φλερτάρει στενά με την αποτυχία και επιμένει να μην κατανοεί ότι δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα γιατί απλά αυτά δεν υπάρχουν! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει το ανελέητο κυνηγητό με μοναδικό σκοπό να γεμίσει το δημόσιο ταμείο, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.

 

 

Danioliptes.gr