Ολοταχώς προς άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

Στο έλεος των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια, καθώς, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και υποσχέσεις, οι πολίτες «ρυθμίζουν» μόνοι τους τις οφειλές τους αφημένοι στις τραπεζικές ορέξεις.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος Γίρκι Κατάινεν, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μετά το 2014. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας πασχίζει να διαγράψει τα επιχειρηματικά, αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών.

 

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς λήγει την 31η. 12. 2014 με αποτέλεσμα  χιλιάδες πολίτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο, καθώς, ενώ ο αρμόδιος υπουργός έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια να διαγράψει δάνεια επιχειρηματιών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επισήμως καμία προεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

 

Οπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην παρατείνει τις ρυθμίσεις για αναστολή πλειστηριασμών μετά το 2014, καθώς «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, το οποίο σχέδιο προστασίας θα περιλαμβάνει κάποιου είδους προϋποθέσεις που θα αποδεικνύουν το πόσο αδύναμος είναι ο δανειολήπτης που διεκδικεί το σπίτι του από την τράπεζα. Αν κρίνει κανείς από τις αυστηρές προϋποθέσεις του Ν. 4224/2013 που ισχύει μέχρι το τέλος του 2014, τότε αντιλαμβάνεται ότι πολλοί δανειοδοτούμενοι κινδυνεύουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στο δρόμο.

 

Δεδομένου του νομοθετικού κενού που δημιουργείται, οι τράπεζες επιστρατεύουν τον Κώδικα Δεοντολογίας για τον τρόπο που θα ρυθμίζονται τα δάνεια και οι ορισμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης». Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο ως το τέλος του έτους και να «παίξει» το παιχνίδι της παράτασης.

 

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει για τους δανειολήπτες, το νομοσχέδιο για την ενιαία αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες έχει δρομολογηθεί.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιήσει το τελικό κείμενο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πάντως η κυβέρνηση επιδιώκει να το παρουσιάσει πριν επιστρέψει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση θα διευρυνθούν σημαντικά, με τον απαιτούμενο τζίρο να ανεβαίνει από τα 900.000 ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ ώστε να χωρέσουν περί τις 160.000-170.000 επιχειρήσεις αντί για 100.000 που προβλέπονταν με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό.

 

Το νομοσχέδιο θα έχει ακόμη ένα «καρότο»: τη δυνατότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν την ενιαία ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες και Δημόσιο να απολαμβάνουν μεγαλύτερα ποσοστά διαγραφής οφειλών σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες για τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

 

Την αξιολόγηση «βιωσιμότητας» των εταιρειών που θα μπαίνουν στη ρύθμιση και θα αιτούνται διαγραφής μέρους των δανείων τους και προστίμων-προσαυξήσεων από το Δημόσιο θα αναλαμβάνουν να κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες θα αποφασίζουν, για λογαριασμό του Δημοσίου, σε ποια κλίμακα διαγραφής και αριθμού δόσεων θα υπάγεται κάθε επιχείρηση.

 

Δεν αποκλείεται πάντως, με την ίδια λογική να κινηθεί και το πλαίσιο για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Δηλαδή, οι τράπεζες να αξιολογούν τη «βιωσιμότητα» και των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους. Μία εικόνα για τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» των νοικοκυριών τα έδωσε ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών.

 

Danioliptes.gr