Τα “πήραν” με τον Δένδια οι τραπεζίτες

Ως «πυροτέχνημα» είδαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών την πρόταση του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για διαχωρισμό των κόκκινων στεγαστικών στα δύο, με «πάγωμα» ενός μέρους του δανείου και τη μεταφορά της υποχρέωσης αποπληρωμής του στο μέλλον (ύστερα από 10 ή 15 χρόνια).

 

Βάσει της πρότασης που παρουσίασε χθες ο κ. Δένδιας το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά με την καταβολή μικρότερης δόσης, αφού πλέον το ποσό της άμεσης οφειλής του δανειολήπτη θα είναι χαμηλότερο.

 

Μπορεί το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης να στηρίζεται στην υιοθέτηση πρακτικών αποπληρωμής χρεών που ακολουθούνται διεθνώς, ωστόσο εγχώρια τραπεζικά στελέχη εμφανίσθηκαν χθες Δευτέρα αιφνιδιασμένα από τις εξαγγελίες Δένδια. Αφενός τόνισαν πως τα μην εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια δεν είναι 27 δισ. ευρώ όπως υποστηρίχθηκε χθες, αλλά περίπου 20 δισ. ευρώ, ήτοι επί συνόλου στεγαστικών δανείων 69 δισ. ευρώ, δεν εξυπηρετείται κανονικά το 30%.

 

Τα ίδια τραπεζικά στελέχη αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης , λέγοντας πως αν και οδηγεί σε μειωμένη δόση για τους δανειολήπτες, μεταφέρει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών στο μέλλον με αβέβαιη έκβαση τόσο για τον δανειολήπτη όσο και για την τράπεζα. Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι το 20% περίπου των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που έχουν ήδη ρυθμισθεί (σε βάθος 12μηνου και 24μηνου) να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Επισημάνουν με τον τρόπο αυτό πρόκειται να γίνουν ασυνεπείς και οι έχοντες τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους και να επιδεινωθεί η στασιμότητα στην αγορά.

 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι  ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους. Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο μέλλον για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή ή εκ νέου πληρωμή αν ανέβουν οι αξίες των ακινήτων) δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους ενώ το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

 

Πρόκειται για μεθόδους αποπληρωμής που ακολουθούνται και διεθνώς (π.χ balloon mortgage που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, ή την μέθοδο split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη).

 

Οι τραπεζίτες αναρωτιούνται ποιος θα πληρώσει το «κούρεμα». Όπως αναφέρουν στο Capital.gr, μία τέτοια κίνηση υποχρεώνει άμεσα τις τράπεζες να διαγράψουν τα καθυστερούμενα δάνεια και να σχηματίσουν προβλέψεις γι΄αυτά, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών. Η ρύθμιση βέβαια, δεν αναφέρει τίποτα για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι μάλλον δε θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάνειο τους να «κουρεύεται»! Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή.

 

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το 10% – 15% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών τελεί ήδη σε καθεστώς ρυθμίσεων με κύριες επιλογές την πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα 1 – 2 ετών, την περίοδο χάριτος χωρίς καμία καταβολή για περίοδο ενός έτους και την επιμήκυνση των δανείων, αναλόγως υπολοίπου μέχρι και κατά 30 χρόνια. Όπως σημειώνουν, επί συνόλου στεγαστικών δανείων στα 69 δις. ευρώ, ποσοστό  25% – 30% των δανείων αυτών βρίσκεται σε επισφάλεια.

 

Με το δεδομένο αυτό και σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που δεν επιτρέπει τη λήψη μακροπρόθεσμων αποφάσεων, οι ανακοινώσεις του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο τη στεγαστική αγορά. Σημειώνεται ότι από τις τράπεζες είχε διαπιστωθεί μία αύξηση της τάξεως του 25% στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με μέσο αιτούμενο ποσό τα 75.000 ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιοι οι αιτούντες δεν προχωρούσαν στις εκταμιεύσεις λόγω του κλίματος αβεβαιότητας.

 

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για το τι θα ισχύσει με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2015 , αλλά και τι θα γίνει με όσους δανειολήπτες έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

 

Danioliptes.gr