Ανακοινώνονται χωρίς να… γίνονται!

Οι σχεδιασμοί και οι… ανασχεδιασμοί των ίδιων πραγμάτων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης, καθώς καλλιεργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας.

 

Το ίδιο ισχύει και με τις προαναγγελίες και προεξοφλήσεις λ.χ. φοροαπαλλαγών για το… 2015 ή το… 2016, όταν η κυβέρνηση ακόμα διαπραγματεύεται τις δεσμεύσεις που είχε ήδη… διαπραγματευτεί και αναλάβει με την τρόικα εκ νέου!

 

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας, είναι η προαναγγελία μιας υποτιθέμενης ρύθμισης για τα στεγαστικά -κόκκινα- δάνεια, που δεν είχε συμφωνηθεί σχεδόν με κανέναν! Ούτε με τον κυβερνητικό «συγκάτοικο», ούτε με τις τράπεζες, ούτε με την τρόικα… Είναι ο ορισμός της κακής πολιτικής διαχείρισης, καθώς δημιουργεί προσδοκίες ή αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει λόγος.

Σωστά είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης στον Πρετεντέρη «τις ρυθμίσεις όταν τις ανακοινώνεις, πρέπει να τις κάνεις»! Έλα όμως που η κυβέρνηση κάνει το εντελώς αντίθετο…

Έτσι γίνεται «μπούμερανγκ», καθώς ακόμα και αυτοί που πληρώνουν τα στεγαστικά τους -έστω με δυσκολίες- θα σκεφτούν φυσικά πώς θα επωφεληθούν από μία τέτοια αόριστη, ως προς τις λεπτομέρειές της, εξαγγελία. Το ίδιο έγινε και με τις «δόσεις» για τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο, τα οποία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τον τελευταίο καιρό.
Βέβαια, ο κύριος λόγος δεν είναι οι «δόσεις», αλλά η πραγματική αδυναμία πληρωμής. Απλώς η «διαχείριση» του θέματος έγινε με τόσο κακό τρόπο, που λειτούργησε επαυξητικά…
 

Το ΙΔΙΟ ισχύει και με την προαναγγελία της κατάργησης των τεκμηρίων, μείωσης των συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ κ.λπ. το 2015, το 2016 κ.λπ.

 

Την ίδια ώρα που ο Χαρδούβελης ξαναλέει ότι, εάν η χώρα δεν μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4% του ΑΕΠ, σοβαρές φοροελαφρύνσεις δεν μπορούν να γίνουν…

Προφανώς, η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, επιχειρεί με διάφορα τέτοια «τρικ» να κερδίσει τις εντυπώσεις και να πείσει την κοινωνία περί της σωστής πολιτικής της.

 

Πείθουν όμως αυτά; Ή δημιουργούν τελικά κλίμα ρευστότητας και αστάθειας;

 

Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου από pegasus