Σύγκρουση αλλά όχι επί της ουσίας για τα δάνεια

Ανησυχητική εξελίσσεται η διαφαινόμενη συναίνεση των μελών της Βουλής, στην απόφαση της κυβέρνησης να μη θέσει σε συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων.

Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικώς αποχώρησαν από τη διαδικασία. Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα νια την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια υπό μορφή εκπρόθεσμης τροπολογίας, με κατεπείγουσες διαδικασίες, δίχως την ακρόαση των αρμόδιων φορέων και μάλιστα στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης η οποία δεν έχει καμία συνάφεια με θέματα των επιχειρήσεων.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε, επίσης, τη Βουλή να συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης με την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να συζητηθεί η τροπολογία από βουλευτές όλων των κομμάτων που ασχολούνται με αναπτυξιακά θέματα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης Κυριάκος Βιρβιδάκης απέρριψε, όμως, αυτό το αίτημα επικαλούμενος τυπικούς λόγους, ενώ με την απόφασή του συμφώνησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κ. Βιρβιδάκης λογομάχησε έντονα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έκανε λόγο για ευτελισμό του Κοινοβουλίου και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος της από τη συζήτηση στην επιτροπή. Τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στηλίτευσαν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου έχει ενταχθεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, ενώ η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

 

«Με διαδικασίες fast track δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι βουλευτές για ένα θέμα που αφορά περισσότερα από 5 εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δείχνει ιδιαίτερα ευαίσθητος με τις τυπικές διαδικασίες αλλά όχι με τα επί της ουσίας ζητήματα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς. Επισημαίνει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και το σεβασμό στην τήρηση των δικαστικών αποφάσεων από όλους.

 

«Οι Έλληνες βουλευτές, παρά τους δήθεν καβγάδες και τις κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν έχουν αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντέδρασε σφόδρα στην απόφαση της κυβέρνησης να μην θέσει σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, έχει μιλήσει για «σεισάχθεια» χωρίς να εξηγεί πώς μπορεί αυτό να γίνει πράξη» ανέφερε ο κ. Περβανάς και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής κανείς από τους 300 βουλευτές δεν έχει δώσει μία αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα.

 

«Αντιμετωπίζουν το ζήτημα με προχειρότητα. Αν δεν τον δουν σοβαρά και αν δεν βρουν μία αποτελεσματική λύση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές» επεσήμανε.

 

Danioliptes.gr