Πέρασε χθες στη Βουλή και η τροποποιημένη ρύθμιση για χα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Αντάρτες του γλυκού νερού αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που είχαν βγει στα κάγκελα, καθώς, εκτός από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Κασσή και τον Απόστολο Κακλαμάνη, οι υπόλοιποι δεν τόλμησαν να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τις δύο τροπολογίες που αφορούν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βγαίνει ελαφρώς τραυματισμένη, αν και οι δύο τροπολογίες πέρασαν σχετικά άνετα.
Σε σύνολο 261 βουλευτών, για τον ΕΝΦΙΑ το αποτέλεσμα ήταν 147 «ναι», 112 «όχι» και 2 «παρών», ενώ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια 165 «ναι», 83 «όχι» και 13 «παρών».
Αντιθέτως, το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών δεν έκανε τις απειλές του πράξη και συντάχθηκε με το κυβερνητικό μπλοκ.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Γιώργου Κυρΐτση από τη ΔΗΜ. ΑΡ., αφού, αντί του «ναι» που είχε εισηγηθεί ο Φώτης Κουβέλης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, εκείνος επέλεξε να δηλώσει «παρών», κάνοντας ενδεχομένως ένα βήμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τη γνωστή στρατηγική «όχι σε όλα».
Πάντως, συνολικά η αντιπολίτευση μέτρησε πολλές απουσίες στην ψηφοφορία, κάτι που έκανε πιο εύκολο το έργο της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, ο Βύρων Πολύδωρας, αν και ήταν παρών στη Βουλή, δεν μπήκε ποτέ στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσει.
Εντύπωση προκάλεσε και η διαφοροποίηση από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ των ανεξάρτητων βουλευτών Θ. Τζάκρη και Μ. Μπόλαρη (είπαν «παρών» στα «κόκκινα» δάνεια), ενώ η ομάδα των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών Σ. Λυκούδης, Γ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Χ. Αηδόνης ήρθε ακόμη πιο κοντά, καθώς ψήφισαν από κοινού «ναι» στα «κόκκινα» δάνεια και «όχι» σης 100 δόσεις.
Όσο για τους ανεξάρτητους Γ. Νταβρή και Β. Καπερνάρο (οι οποίοι εικάζεται από ορισμένους ότι θα ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης εν όψει της προεδρικής εκλογής), διαφοροποιήθηκαν και είπαν «όχι» στην τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα.
Η Χρυσή Αυγή, τέλος, ψήφισε «παρών» στα «κόκκινα» και «όχι» στον ΕΝΦΙΑ Αυτοκριτική (εκ των υστέρων) για την… περιβόητη ρύθμιση!
ΣΕ ΜΙΑ νέα προσπάθεια προσέλκυσης των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας μάλιστα και μια διάθεση αυτοκριτικής για τα λάθη που έγιναν στον σχετικό νόμο.
Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο, στόχος των αλλαγών (που δεν πέρασαν από την τρόικα) δεν ήταν η δημιουργία νέας γενιάς οφειλετών προς το Δημόσιο, αλλά η βοήθεια σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Στην άτυπη ενημέρωση του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: Δεν θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από τη βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων κατηγορίες φορολογουμένων πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
• Η τελευταία αναπροσαρμογή έχει στόχο να μη δημιουργήσει μια «νέα γενιά οφειλετών».
• Το 96% των οφειλών του ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να υπαχθεί σαι ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Γι’ αυτό και δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
• Με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις.
Το υπουργείο χαρακτηρίζει «γενναία» τη ρύθμιση, καθώς «καλύπτει το 99,7% των οφειλετών από τα 3.734.031 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα που μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση ύψους 70,2 δισ. ευρώ».
Στην εκ των υστέρων αυτοκριτική του, υπογραμμίζει ότι «η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων θα έπρεπε να είναι αυτονόητη».
Αλέξανδρος Διαμαντής dimokratianews