Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 η κυβέρνηση, καθώς, συμφωνάμε ασφαλείς πληροφορίες της «Αγοράς», δεν θα δοθεί παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας με νέο νομοθέτημα.

 

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο για το οποίο έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση, εξ ου και η τρόικα θεωρεί βέβαιη την απελευθέρωση τους, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα πως οποιαδήποτε νέα παράταση υποθάλπει τους στρατηγικά κακοπληρωτές εις βάρος των πραγματικά οικονομικά αδυνάμων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Α» ότι τα στελέχη της τρόικας έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που παρατείνει την οριζόντια προστασία από τους πλειστηριασμούς».
 

Η κυβερνητική δέσμευση προς τους δανειστές να μην παραταθεί το καθεστώς προστασίας για τους πλειστηριασμούς, η οποία επαναβεβαιώνεται και μέσω της επιστολής Χαρδούβελη προς τους εκπροσώπους τους, αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντονων αντιδράσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κυβερνητικών εταίρων.

Επιδιώκοντας να προλάβουν τις αντιδράσεις αυτές, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν στην «Α» ότι η μη ύπαρξη νέου νόμου προστασίας δεν σημαίνει ότι θα γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία.

«Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας όπως ο πτωχευτικός νόμος Κατσέλη και οι εναλλακτικοί τρόποι προστασίας της πρώτης κατοικίας που συμπεριλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρουν και προσθέτουν: «Δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί καθώς δεν συμφέρει και τις τράπεζες, οι οποίες δεν επιδιώκουν να βρεθούν με ένα απόθεμα 50.000-70.000 ακινήτων, μειωμένης αξίας».

 

Του ΚΩΝ. ΡΟΜΠΟΤΗ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ