Απλά μαθήματα αριθμητικής

Ε λοιπόν, λεφτά υπάρχουν. Που; Στις τράπεζες. Επενδυτές δεν υπάρχουν για να τα πάρουν και να κάνουν επενδύσεις.

Αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διεμήνυσαν στον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι τραπεζίτες στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη το απόγευμα. Και αυτό ήταν – η ανάγκη, δηλαδή, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και στην οικονομία – το κύριο θέμα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η ηγεσία της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται την ευκαιρία και τους κινδύνους: αν καταφέρει να ανέβει στο βαγόνι της ανάπτυξης – που τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών έφθασε και στην Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης – έχει πιθανότητες να αλλάξει την ατζέντα. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία – που άρχισε δειλά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

 

Αν όχι, θα έχει χάσει το τρένο.

Όμως το κλίμα που μετέφεραν οι τραπεζίτες δεν ήταν θετικό. Οι επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί. Δεν ρισκάρουν να επενδύσουν.

 

Φοβούνται ότι το ευρύτερο πολιτικό κλίμα μπορεί να ανατρέψει την πορεία βελτίωσης της οικονομίας ενώ το ίδιο το οικονομικό περιβάλλον και ο τρόπος άσκησης της οικονομικής πολιτικής – βλέπε παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις για τις οφειλές – δεν τους δημιουργούν την ασφάλεια πως δεν θα βρεθούν προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν στη σύσκεψη δεν επιδέχονται παρερμηνειών.
 

Από τα 3 δισ. ευρώ νέα δάνεια που είχε στόχο να χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα έως το τέλος του χρόνου έχει εγκρίνει τα 2 δισ. ευρώ. Όμως οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει τις αιτήσεις και έχει εγκριθεί το δάνειό τους δεν πάνε να το πάρουν. Έτσι, μόνο μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί.

 

Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη στήλη αυτή είχε επισημανθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά: ζήτηση για δάνεια υπάρχει μόνο από επιχειρηματίες που θέλουν να ανοίξουν φούρνους, καταστήματα πώλησης καφέ και σουβλατζίδικα. Οι επενδύσεις αυτές όμως δεν πρόκειται να φέρουν την ανάπτυξη και φυσικά ούτε να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας.
 

Γι’ αυτό, αν συνεχίσουμε έτσι, μάλλον θα βλέπουμε τα τρένα της ανάπτυξης να φεύγουν.

 

ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ