Τραπεζικοί υπάλληλοι: Οσο λιγότεροι, τόσο το καλύτερο για τα golden boys

Απολύσεις 8.000 υπαλλήλων έως το 2017 ετοιμάζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να χορεύει στους ρυθμούς τους.

 

Μια ημέρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, με την οποία εκχωρείται το δικαίωμα στις τράπεζες να αποφασίζουν αν θα μειώσουν χρέος δανειοληπτών, οι τραπεζίτες βγάζουν πάλι από το συρτάρι τα σχέδια εθελούσιων εξόδων και αποχωρήσεων κι ασε το κορόιδο τον Ελληνα φορολογούμενο να πληρώνει ότι έχει και δεν έχει για τη διάσωσή τους. 

 

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Οι τραπεζοϋπάλληλοι που ήταν 62.000 το 2008 είναι πλέον 52.000 και μέχρι τις αρχές του 2017 θα μειωθούν σε 44.000. Ηδη, έχουν ανακοινωθεί οι αποζημιώσεις πείνας από διάφορες τράπεζες. 

 

Οι απολύσεις δεν αποτελούν έκπληξη για τους ίδιους τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι συγχωνεύσεις τραπεζών με συνοπτικές διαδικασίες που αποφασίστηκαν από ανθρώπους του τραπεζικού συστήματος, όπως οι Γιώργος Προβόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας, οδήγησαν στο κλείσιμο και στην υπολειτουργία εκατοντάδων τραπεζικών υποκαταστημάτων. Οι περαιτέρω απολύσεις θα γίνουν, όπως πάντα, υπό τη διακριτική σιωπή των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ και την επιδοκιμασία της κυβέρνησης και της τρόικας, ενώ οι ίδιοι οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να μετρήσουν κέρδη από τις απολύσεις με πιθανή άνοδο των μετοχών των τραπεζών στα διεθνή χρηματιστήρια. 

 

Ωστόσο, η συρρίκνωση των τραπεζών σε εργατικό δυναμικό παράλληλα με την ασταμάτητη ενίσχυσή τους σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δεν προμηνύει τίποτα θετικό για όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Η φτώχια θα χτυπήσει την πόρτα 8.000 νοικοκυριών που είχαν μια και μοναδική πηγή επιβίωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την βομβαρδισμένη οικονομία της χώρας από τις μνημονιακές πολιτικές. 

 

danioliptes.gr