Εγκλωβισμένοι σε μια μαύρη τρύπα που δημιούργησαν τα golden boys με τις απορροφήσεις τραπεζών με μαφιόζικους τρόπους που παραπέμπουν σε εποχές μαυραγοριτών βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένοι, καθώς βρίσκονται να χρωστάνε στον Κανένα αφού οι τράπεζες, από τις οποίες έλαβαν δάνεια δεν λειτουργούν πλέον.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το ύψος των δανείων-φαντασμάτων ξεπερνά τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για κόκκινα δάνεια, στεγαστικά, επιχειρηματικά, αγροτικά και άλλα που δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εμπορική Τράπεζα, τις Proton και Τ Bank που έπαψαν να λειτουργούν.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί να υπάρχει οφειλέτης από τη στιγμή που πλέον δεν υφίσταται δανειστής και ταλανίζει καθημερινά το Σύλλογό μας, καθώς γίνεται αποδέκτης σχετικών καταγγελιών δανειοληπτών που επιδιώκουν με τη βοήθειά μας να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα.
Την απάντηση την αναζητήσαμε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε το «κακό τμήμα» των τραπεζών που έπαψαν να λειτουργούν προχωρώντας στην εκκαθάρισή τους. Τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος;
Προσέλαβε με τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου ξένους εμπειρογνώμονες που παρουσίασαν εκθέσεις επί εκθέσεων για το τι πρέπει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που έκλεισαν. Για παράδειγμα, ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος Bain and Company τη συμβούλεψε να ιδρύσει μια Bad Bank που θα τιτλοποιήσει τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή θα τα πουλήσει σε αρπακτικά της χρηματοπιστωτικής αγοράς που με τη σειρά τους θα αναλάμβαναν εξώσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε από εμάς γνωρίζει τι σημαίνει οικονομική Κατοχή.
Κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί ότι από τη στιγμή που ο πιστωτής δεν υφίσταται, δεν υφίστανται και οι οφειλές και επομένως δεν απειλούνται οι περιουσίες των οφειλετών από κανέναν. Όμως, στην Ελλάδα του Μνημονίου αυτό δεν ισχύει.
Τι ισχύει; Κανείς δεν ξέρει. Για την Τράπεζα της Ελλάδος όμως, τα κόκκινα δάνεια όχι μόνο ισχύουν αλλά τοκίζονται κανονικά έστω κι αν οι τράπεζες που τα χορήγησαν δεν υπάρχουν.
Σε μια από τις πολλές περιπτώσεις που έχει αναλάβει να διαλευκάνει ο Σύλλογός μας η Τράπεζα της Ελλάδος αντί για εξηγήσεις σε μια οικογένεια που αγωνιά για το μέλλον της λόγω ενός στεγαστικού δανείου που έλαβε από την Αγροτική Τράπεζα, το οποίο δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσει, περιορίζεται να αναφέρει ότι μπορεί η πιστώτρια τράπεζα να έκλεισε αλλά το δάνειο το έχει αναλάβει μια Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ.
Επιτροπή ακούς;
Από εκεί και πέρα το…χάος. Υποτίθεται ότι η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να προχωρήσει στην ειδική εκκαθάριση αυτών των τραπεζών. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δύο χρόνια. Μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια πώς είναι δυνατόν μια επιτροπή να έχει αναλάβει όλα αυτά τα δάνεια.
Στην ανακοίνωση της ΤτΕ προς το μέλος για την πορεία του δανείου του αναφέρεται ρητά ότι η ΑΤΕ μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση δεν ασκεί τραπεζικές εργασίες και δεν είναι εν λειτουργία πιστωτικό ίδρυμα και συνεπώς δεν καταλαμβάνεται από τις παραπάνω διατάξεις, δηλαδή δεν έχει καμία αξίωση από τους οφειλέτες.
«Παρόλα αυτά», συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «και ως εκ περισσού σας γνωρίζουμε ότι από τα ηλεκτρονικά βιβλία που τηρούνται στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ οι συνολικές οφειλές σας που παραμένουν στην ΑΤΕ σε εφαρμογή της 4/27-7-2012 απόφασης της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ με τους τόκους μέχρι και την 05-11-2014 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των …. ευρώ.
Ο Σύλλογός μας ρωτάει ξανά. Ποια ΑΤΕ; Αφού δεν υπάρχει. Ποια είναι αυτή η απόφαση της Επιτροπής; Εχει δημοσιευτεί πουθενά; Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης;
Υποτίθεται ότι η ΑΤΕ είχε όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες που έκλεισαν το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για να επεκταθεί η λειτουργία της για άλλα τρία χρόνια με απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Στουρνάρα. Τι έκανε; Τίποτα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ΤτΕ έχει μια επιτροπή που παίρνει όλα τα μη ενήμερα δάνεια και… τι τα κάνει;
Η μαύρη τρύπα που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος αποδεικνύει ότι τα ενήμερα δάνεια βρίσκονται στον αέρα από νομικής άποψης. Οι χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιτροπή που κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει ή όχι κι αν έχει το νομικό δικαίωμα να διαχειρίζεται υποθέσεις μη ενήμερων δανείων. Το μόνο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ είναι ότι δεν συμφωνεί με τον νόμο για τα υπερχρεωμένα. Για το Σύλλογό μας, αυτό δεν σημαίνει τίποτα διότι είτε η ΤτΕ συμφωνεί είτε όχι, η άποψή της θα πρέπει να γραφτεί στα παλαιότερα των υποδημάτων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, διότι πολύ απλά η ΤτΕ δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των ανθρώπων αυτών, αλλά για τη μακροημέρευση του σαθρού και χρεοκοπημένου εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.