Τα ακίνητα μπορεί να φορολογούνται σήμερα με βάση εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, αλλά σχεδιάζεται να βγαίνουν σε πλειστηριασμό στα 2/3 της εμπορικής τους τιμής στην περίπτωση που η πολιτικοοικονομική εξουσία εφαρμόσει το σχέδιό της για άρση και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας το κράτος φορολογεί τα ακίνητα με βάση τις υψηλές αντικειμενικές αξίες του 2007, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες και την ίδια στιγμή σχεδιάζει οι πλειστηριασμοί να γίνονται βάσει των κατακρημνισμένων εμπορικών αξιών.

 

Στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα βγάζουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα λόγω χρεών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, καθώς τιμές πρώτης προσφοράς θα ορίζονται οι εμπορικές τιμές -που σήμερα είναι πολύ χαμηλές- και όχι οι υψηλές αντικειμενικές.

 

Η σχετική διάταξη έρχεται να υποστηρίξει την επερχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών καθώς στις 31/12/2014 λήγει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, κι έτσι οι τράπεζες θα μπορούν πιο εύκολα να «ξεφορτωθούν» ακίνητα των «κόκκινων» δανείων.

 

Ανοίγουν την όρεξη στα καρτάλια της αγοράς

Παρότι οι τραπεζίτες διαλαλούν ότι δεν πρόκειται να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη, από την άλλη πλευρά, τρίβουν τα χέρια τους, καθώς, με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (κατατέθηκε στη Βουλή στις 14 Νοεμβρίου 2014) να πλειστηριάζονται τα ακίνητα με τιμές πρώτης προσφοράς όχι τις αντικειμενικές αλλά τις… εμπορικές αξίες, μπορούν πλέον να δελεάσουν τα distress funds, κοινώς τα καρτάλια της αγοράς, καθαρίζοντας ταυτόχρονα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Συγκεκριμένα, στον πολυσέλιδο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τα 1.054 (!) άρθρα προβλέπεται ότι στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν κατασχεθεί λόγω χρεών από δάνεια ως τιμές πρώτης προσφοράς θα ορίζονται οι πολύ χαμηλές πλέον εμπορικές αξίες τους αντί των πολύ υψηλών αντικειμενικών τιμών τους, όπως ισχύει από το 2008.

Συγκεκριμένα, στα άρθρα 993 και 995 αναφέρεται ότι ως τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική αξία του, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!

 

Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς (προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός οκτώ μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης, ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό), σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν 

 

Στη φάση του πλειστηριασμού η τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ορίζεται στα τουλάχιστον 2/3 της εμπορικής αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.

Η ρύθμιση πριμοδοτεί επί της ουσίας τα «κοράκια» της αγοράς καθώς θα μπορούν έναντι χαμηλού τιμήματος να αποκτούν ακίνητα υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

 

Στο νομοσχέδιο Χαρδούβελη – Αθανασίου προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Κι αυτό γιατί εκκρεμεί το ζήτημα απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση και την τρόικα να φέρονται να έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να παζαρεύουν για το αν θα δοθεί παράταση της προστασίας για έξι μήνες.

 

Ο Σύλλογός μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη απάτη που στήνεται από τα καρτάλια της αγοράς ακινήτων. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από τους ιδιοκτήτες. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Αθηνών, Σταύρος Παραδιάς, δήλωσε ότι «είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτο το κράτος να φορολογεί τους ιδιοκτήτες στη βάση των εκτός πραγματικότητας αντικειμενικών αξιών του 2007 και την ίδια ώρα να θεσπίζει τη δυνατότητα πλειστηριασμού ακινήτων με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα την απόστασή τους από τις πραγματικές αξίες».

 

Ο Σύλλογός μας ελπίζει ότι δεν θα περάσει το σχέδιο της πολιτικοοικονομικής εξουσίας να βγαίνουν τα σπίτια των Ελλήνων σε εξευτελιστικές τιμές.

 

Αυτή η επίμαχη διάταξη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που οι εξουσιαστές κράταγαν κρυφή επί οκτώ μήνες οι κυβερνητικοί εταίροι, προφανώς για να μην καταλάβουν οι πολίτες, το «δούλεμα» που τους έκανε η κυβέρνηση και σ* αυτό το θέμα, όταν τους υποσχόταν ότι θα προστατέψει την κατοικία τους, δεν πρέπει να εφαρμοστεί ποτέ.
 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.